Сензация! Таблетки за гърло спират Ковид

Съдържат екстракт от цистус

Сензация! Таблетки за гърло спират Ковид | StandartNews.com

Изследователи от Лайпциг са успели да спрат разпространението на коронавируса с евтини смучещи таблетки за болка на гърлото.

Досега експертите са успели да потвърдят успеха само в лаборатория, съобщава „Блиц“. Клиничното изпитване, което е задължително в такива случаи, все още не е приключило.

Институтът по клетъчна терапия и имунология Fraunhofer съвместно с производителя от Долна Саксония Dr. Пандалис тества ефектите на екстракта от цистус върху клетките на SARS-CoV-2, който се използва за направата на хапчета за възпалено гърло. Те могат да бъдат закупени във всяка аптека в Германия.

„В нашата лаборатория с високо ниво на безопасност тествахме дали екстрактът от цистус влияе върху вирусната и клетъчната репликация. Забелязахме, че растежът е спаднал значително", каза пред bild.de, цитиран от glas.bg., д-р Себастиан Улберт (49), вирусолог и ръководител на имунология и ваксинални технологии в Института Фраунхофер. Това означава: хапчетата за възпалено гърло забавят коронавируса. Вирусологът обаче казва: „Това все още не е доказателство за медицинска ефективност при хората. Този въпрос трябва да бъде проучен по-добре."

В момента институтът „Фраунхофер“ в Лайпциг провежда няколко теста: „Има редица търговски компании, които тестват своите продукти в нашата лаборатория“, казва Улберт.

Цистусът (наричан още памуклийка, лавдан или скална роза) е лечебно растение от Средиземно море, за което се твърди, че помага при кожни проблеми или възпаления в устата. Ето защо екстрактът му се съдържа в таблетки за смучене в гърлото, хранителни добавки, чайове и таблетки за смучене от различни производители. За закупуването им не се изисква рецепта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай