Семеен разстрел от ревност (ОБЗОР)

Семеен разстрел от ревност (ОБЗОР) | StandartNews.com

Три години след касапницата с Тепавичарови, пловдивския квартал "Кючук Париж" беше разтърсен от нова трагедия. През януари 2013г. военен разстреля семейството си и се самоуби. Вчера същото направи 35-годишен тираджия.

Сапунджиев решил, че жена му кръшка докато е на работа

Тираджия уби съпругата и дъщеря си, после се гръмна

Кървава семейна трагедия се разигра в пловдивския квартал "Кючук Париж" на четвъртия ден от новата година. Млад мъж уби съпругата и дъщеря си, след което сложи край на живота си. Основната версия за драмата е патологичната ревност на 35-годишния Благой Сапунджиев. Шофьорът на ТИР-цистерна застрелял 29-годишната Йорданка и 5-годишното си момиченце Петя в главите и после се е самоубил по същия начин, твърдят разследващи. Касапницата стана между 4 и 5 часа сутринта вчера в кооперация на улица „Асен Христофоров" 21. Пред криминалисти съседите разказали, че чули три изстрела. Благой прострелял първо жена си, после детето си в съня им. След това сам си е теглил куршума и се е строполил до тях в спалнята. Пръв окървавените тела открил кумът на семейството, който пристигнал в жилището около 11 часа. Кооперацията веднага беше отцепена от униформени и патрулни автомобили. На място пристигна криминалистична лаборатория и десетки разследващи, които не допускаха никой извън жителите на кооперацията да припарят до входа.

Семейството живеело под наем. Благой зареждал ТИР цистерната на бензиностанции и се прибрал за новогодишните празници. Изглеждали весели, дори тези дни се засичали със съседите си и си честитили новата година. Комшии ги описват като нормално семейство. Някои от тях обаче казаха, че Благой и Дани били пред развод. Сапунджиев мислел, че жена му кръшка докато той е на работа. Йорданка е завършила стопанската академия в Свищов и работела като счетоводителка във фирма на "Брезовско шосе" в Пловдив. Пазачът на платения паркинг до блока разговарял за последно с жената на 1 януари, когато тръгнала с детенцето си за село Паничери, където живеела баба й. "Искам да я видя, докато е все още жива и здрава", споделила му тя. Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдава делото за смъртта на тричленното семейство, съобщиха за "Стандарт" от пресцентъра на държавното обвинение. "Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за убийство на повече от едно лице. Разследването е в активна фаза и в момента все още се извършва оглед на мястото. Разпитват се свидетели", коментираха от прокуратура. От там обясниха, че предстои извършване на множество експертизи, сред които съдебно-медицински, балистични, химически и др., които да допринесат за изясняване на обективната истина по случая.

Празниците отключват депресия

Христина Краева-Стоянова,
психолог

Семейната драма в Пловдив е възможно да е вследствие на няколко причини. Една от тях може да е ревност след празниците. Често празниците стават повод за скандали. Употребява се и голямо количество алкохол. Възможно е случилото се да е на основата на т.нар. следпразнична депресия. Доста често след празниците се появяват симптоми като липса на концентрация, тревожност, безпокойство, главоболие, ускорен пулс и дори суитивни мисли. Възможно е да става дума за сезонно афективно разтройство, което се отключва понякога в зимните дни, които са по-кратки и с по-малко светлина. Възможно е мъжът да е получил нервен срив. Не е изключено финансови затруднения да са отключили такъв вид депресия. Преди 2 години на 21 януари пак в Пловдив имаше подобен случай, при който мъж уби двете си деца, съпругата си и после се самоуби. Януари идва след дълги празници и употреба на алкохол, дните са кратки и мрачни, което е предпоставка за депресия. Ако има и още наслагващи се причини – сметки и кредити, човек се чувства в безизходица и като в капан. А е важно да знаем, че винаги има изход.

Съседка: Бяха хубаво
и усмихнато семейство

Бяха много хубаво и усмихнато семейство. Това заяви пред журналисти Красимира Паралова, домоуправителка на блока, където живеели Благой, Дани и Петя. Тя изрази недоумение от случилото се. Съседката първа подала сигнал в полицията. Потърсила я майката на Благой. Притеснената жена се обадила на Красимира, защото от вечерта не могла да се свърже със сина си. Явно имала предчуствие, че нещо лошо става с близките й. Други съседи пък разказват, че през лятото в жилището първо се нанесли майката и момиченцето. "Беше много слънчево и лъчезарно дете", казаха те за малката Петя. Няколко месеца след това във входа се появил и Благой. Съседи помислили, че двамата с Дани са разделени. Виждали го по празници. Последно те го забелязали в неделя към 20.00 часа, съобщи Марица. Не бил притеснен, нито ядосан. Комшиите не са чули скандали и препирни. Вчера началникът на "Криминална полиция" - Пловдив комисар Николай Кирков излезе от жилищната кооперация, където се е разиграла трагедията, но не пожела да коментира нищо пред медиите. Каза, че от полицията ще излязат с официална информация чрез пресцентъра.

Кумът се прехвърлил с въже през терасата

Кумът на убитото семейство успял да проникне на балкона на жилището с помощта на въже. Той влязъл през съседен апартамент и от там се прехвърлил на терасата на Сапунджиеви. През прозорците успял да види, че в спалнята вътре лежат три окървавени трупа. Жената Дани и малката Петя лежали плувнали в локви кръв на спалнята, а на пода до тях било проснато тялото на Благой. Кумът видял, че в ръцете си държи огнестрелно оръжие. Потресен от страшната гледка, няколко минути не успял да се съвземе, след това си дал сметка какво е станало и съобщил на 112 за убийството в "Кючук Париж".

Членувал във
фейс група
за самотници

Шофьорът на цистерна Благой Сапунджиев не е бил много словоохотлив, твърдят колегите му в Пловдив. Зареждал предимно газстанциите в града. От профила му във фейсбук личи, че няма и много приятели - едва 51 човека са се престрашили да се сприятелят с него в социалната мрежа. Активността му е слаба, като последно е бил онлайн през октомври - ноември. Последният му пост е: "Знае ли човек къде започва мярката на силния и завършекът на слабия??? Земната милост и кръвната дан нямат предели ..... Затова са и вечни сред хората - грешни и не толкова грешни !!!". Благой е доста обран в профила си. Той има една-единствена снимка – с дъщеря си Петя. Момиченцето е в същия тоалет като на снимката с майка си. Благой членува във ФБ-общността "Когато усетиш, че си излишен, най-добре да си тръгнеш". Много от тях споделят мисли за изневери, раздели, ревност. Освен това като статус е записал "необвързан".

Касапница през януари
почерни и София

Януари 2013 година се оказа изключително кървав месец. на 10-ти бившият военен Васил Савов застреля на 79-годишната си тъща, 54-годишната си жена Наташа и синовете си Владимир и Георги, на 27 и 21 години. След това мъжът сложи край на живота си. Така и обаче не стана ясно защо бившият служител на Министерство на отбраната е направил кървавата касапница. Криминалисти установиха, че Васил е избил семейството си методично и хладнокръвно. При това той не е действал като психически неуравновесен човек, а съвсем съзнателно. Близки на фамилията разказаха, че и преди е имало трагедии. Още преди 30 години бившият военен загубил по-малкия си брат. Момчето било затрупано от лавина под Мальовица. Броени месеци по-късно от мъка се споминала майката на братята. След нея веднага си отишъл и таткото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай