СЕМ призова журналистите да не мълчат за враждебната реч

СЕМ призова журналистите да не мълчат за враждебната реч | StandartNews.com

София. Съветът за електронни медии призова журналистите "решително да се дистанцират" от изказвания, които биха могли да се квалифицират като враждебна реч. Декларацията беше публикувана на страницата на медийния регулатор, който обсъди казуса с изказване на раппевецът Мишо Шамара по адрес на бившия финансов министър Симеон Дянков. Шамара нарече Дянков „еврейска гад" по време на пряко включване по ТВ7.

Впоследствие имаше призиви СЕМ да се занимае със случая, както и прокуратурата да се самосезира, което тя отказа да направи.

Според СЕМ понякога журналисти „подминават с мълчание и не се дистанцират" от нетолерантни, дискриминационни и враждебни изказвания.

Публикуваме пълният текст на декларацията:

"Членовете на Съвета за електронни медии апелираме към журналистическата гилдия за решително дистанциране от изказвания, които биха могли да се квалифицират като враждебна реч. Обръщаме внимание на електронните медии да държат сметка за спазване принципите на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който не допуска внушения за национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост. Повод за този апел дават нетолерантни, дискриминационни и враждебни изказвания, които журналисти понякога подминават с мълчание и не се дистанцират от тях.

Правото на защита от дискриминация и личната чест и достойнство на всеки гражданин или на различни групи от обществото е висша ценност за всяко демократично общество и то следва да бъде защитавано в еднаква степен с правото на свободно изразяване на мнение.

Като отчитаме сложността на този баланс на правата, вярваме в професионализма на българските журналисти, който единствен може да предпази електронните медии от предвидените в ЗРТ санкции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай