Селфи с лавина погуби двама (ОБЗОР)

Селфи с лавина погуби двама (ОБЗОР) | StandartNews.com

Манията за нощни преходи в планината е опасна, предупредиха спасители

Младежите пратили снимките на близките си, минути преди да бъдат затрупани

Жестока трагедия в планината отне живота на двама млади софиянци. Те загинаха, затрупани от лавина, минути след като си направиха нощно селфи на Витоша. Момчетата изпратили снимката на близките си по Фейсбук. Възможно е точно в този момент снежната маса да е пълзяла към тях, предположиха спасители.

И предупредиха, че новата мода за среднощни туристически преходи крие рискове. Не е ясно дали двамата младежи са се объркали или са тръгнали към опасния район, за да правят снимки. Те предприели рискованото изкачване от хижата към горната станция на влек Заека малко преди полунощ в сряда. Сигналът към Планинската спасителна служба подаден около 04,00 часа от техни близки, които очаквали слизането им от планината. Дежурният спасител отишъл на паркинга пред "Алеко" и по описание на роднините на младежите е намерил техния джип. Така станало ясно, че изобщо не са се върнали до хижата. В издирвателната операция участваха 14 спасители и две кучета. През целия ден вчера се установяваше дали с двамата загинали е имало и други хора, но до следобедните часове нямаше данни за повече пострадали. Загиналите туристи не са скиори, нито опитни планинари, но вероятно са любители на екстремните усещания. Двамата са на възраст около 30 години.

"Борбата със стихиите няма нищо общо и с най-популярните градски забавления. В тази борба взимат участие всички физически и морални сили на човека и хармонията между последните трябва да бъде всестранна. При пътуването в тежки условия съзнателната мисъл за връщане никога не се забравя и тя именно тика напред, тъй като дисциплинираното връщане започва след постигане на разумно поставената задача, а не преди това", се казва в една от групите във Фейсбук, която събира маниаци на тема "нощен преход в планината". Възможно е ентусиазираните младежи да са пренебрегнали предупрежденията за високата степен на лавинна опасност на Витоша заради силния вятър по северните склонове на планината. Лавина тип дъска е причината за смърта на двете момчета, обясниха за "Стандарт" планинските спасители от база "Алеко". Феновете на нощния туризъм са пристигнали в района на хижата вечерта в сряда. На паркинга са оставили автомобила си и са тръгнали пеша в посока Черни връх.

Двамата са изпратили във фейсбук снимки и селфита в 23,45 от изоставената от години бивша крайна станция на лифт "Заека". Последното им съобщение е 10 минути по-късно. То гласи, че тръгват надолу към хижа "Алеко" и че ще се приберат до 2 часа. Незнайно защо двамата са тръгнали надолу вдясно, а не вляво към хижата. Именно в района на Дупката на Романския лифт те са минали през оформена от силния вятър снежна козирка. Според спасителите вятърът е оформил в района на Дупката 5 козирки. Четири от тях са паднали като малки лавини тип дъски през деня. Двете момчета вероятно са стъпили на последната и са паднали надолу, предизвиквайки лавина. Поради непрогледната тъмнина и многото сняг в района спасителната акция е започнала на разсъмване. В 8,00 ч спасителите са видели падналите много лавини в района на Дупката. Именно там са насочени и всички от екипа за да търсят момчетата. В 9,47 ч на 1,5 м под снега е открит мъртъв единият младеж. Пак на същата дълбочина, но встрани в 11,17 ч спасителите са открили бездиханно и второто момче. От ППС вчера за пореден път предупредиха, че лавинната опасност в планините над 1800 метра е висока и не се препоръчват подобни преходи.

Експерти:
Вървете по ръба на склона

Няколко организации у нас организират курсове по лавинна безопасност. Склоновете с наклон между 25 и 45 градуса, които са идеални за ски и сноуборд, са и най-застрашените от спускане на лавина терени, казват експертите. Потенциално опасни са и подветрените склонове, защото там вятърът пренася сняг. Голяма вероятност от падане на лавина има по сенчестите северни склонове и по-малка по огретите от слънце южни склонове на планината през зимата. Обратното е при настъпването на пролетния период или при продължителен период на затопляне. Камъните и дърветата невинаги стабилизират снежната покривка. Понякога те са на точката на откъсване. Експертите казват и че наличието на малко сняг не означава, че няма опасност от лавина. Често непосредствено след обилен снеговалеж има опасност от свличане на сняг. Това е така и при рязко затопляне. Специалистите съветват при изкачване на склон това да става не по средата, а по ръба му. Козирките трябва да се заобикалят, защото обикновено се чупят по-навътре, отколкото се предполага. Добре е винаги да се подготвя алтернативен маршрут за връщане, в случай че падне лавина. В случаите, в които се попадне в лавина, е важно да се опитате да се държите на повърхността. При спиране на лавината е важно, ако може, да се освободи поне една от ръцете, защото това ще помогне на човек сам да се изрови от снега. Паниката, разбира се, е лош съветник.

Трупат лайкове с екстремни фотоси

Новата мода във Фейсбук печели все повече последователи. Те се снимат на опасни места, за да покажат пред приятелите си колко са смели и да съберат повече лайкове. Много често младите се хващат на бас, тръгват неподготвени за планината, на някой висок мост или на оживено кръстовище, на което застават по средата, за да си направят селфи. Едни на други си отправят предизвикателства да отидат на всевъзможни места, откъдето след това да се локализират чрез джипиеса на телефона си и задължителната самоснимка. От едно безобидно селфи с телефона се стига до сериозни инциденти. Тази тенденция е в световен мащаб и вече има регистрирани редица смъртни случай най-вече в САЩ и Русия, където е истинска мания.

Дядо загинал на същото място преди 10г.

Преди 10 години на същото място, където загинаха двамата млади софиянци, лавина е затрупала възрастен човек, казаха спасители. Момче пък е намерило смъртта си на Резньовете преди 6 години, след като снежна маса се свлякла върху него. Спасителната акция вчера беше ръководена от Емил Нешев. Операцията е била изключително рискова и за самите спасители, защото на мястото силният вятър е образувал голяма козирка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай