Сексуално насилие в дом за психично болни

Болните са държани под ключ 24 часа в денонощието

Сексуално насилие в дом за психично болни | StandartNews.com

София. Шокиращи разкрития бяха направени в Дома за психично болни в Качулка. Новият директор на заведението Злати Стоянов обясни пред бТВ за случаи на сексуално насилие над мъже и жени в дома.

След смяната на директора болните се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Те са държани под ключ 24 часа в денонощието, твърди Стоянов.

Качулка е селище, построено през социализма на повече от 120 декара площ. Има статут на защитено селище за деца, а от 2003 г. става Дом за възрастни с умствена изостаналост. 240 мъже и жени са настанени в три от старите сгради. Още поне 5 стоят празни и се рушат. 80% от хората тук са с диагноза умствена изостаналост, другите са психично болни. От тях склонни към агресия са едва 5-6.

По- голямата част от хората в заведението нямат близки. Събитие е, ако някой се обади по телефона да попита за свой роднина, настанен тук, твърди новият директор Злати Стоянов. Вече 9 месеца той се опитва да превъзпита 130-те души персонал, наследени от предишния директор.

Освен че заключвали болните и не са им давали лекарства, служителите си устройвали обеди, обзавели си кухня, в която готвели, пушели в сградата и стояли тук по 24 часа, без да са на работа. Лишени от лекарства и психиатрична помощ, болните ставали агресивни, биели се и чупели.

„Част от персонала са си позволявали да ги ударят - с юмрук по гърба, през кръста, да ги ритнат в краката - неща, които не е редно да бъдат правени. Като започнах работа, почти във всяка работилница имаше котлони, печки, готвеха се хранителни продукти - манджи, кебапчета. За съжаление - това не е мое мнение, а на хората, които живеят в района, към Качулка се отнасят с недоверие и пренебрежение и казваха „Остави ги, те там си почиват", обясни Злати Стоянов.

Анатоли е един от леките случаи, не взема лекарства. В дома е от 2009 г. и твърди, че има поне 7-8 случая на побои и сексуално насилие:

„Видях как една санитарка съблече един домуващ и с нейните големите ръце го би по гърба. Преди да изхвърлят стария директор, съм хващал един мъж от санитарите как се опитва да кара някой домуващ да си сваля дрехите и да прави извращения", разказа Анатоли.

Санитарките в дома отказват коментар. Споменават само, че с този директор е по-добре, защото има дисциплина. Предишните изобщо не се интересували какво става зад стените на дома: „Едно време заключвахме, защото бягаха. Някои излизаха и не се връщаха и тръгвахме да ги търсим. Някой път ги намираме, някой път - зависи", разказа една от санитарките.

Случаят с глухонямата Валя, която е насилвана от огняря в дома, бе потвърден от още двама обитатели, макар и не пред камера. Според тях инциденти като тези е имало при двамата предишни директори - Миланов и Стойков. Настоящият директор отказа коментар, защото не бил видял с очите си. Настанил е огняря в друга сграда, за да не бъде близо до болните.

Освен свободния режим, сега те имат и други екстри - фризьорски салон. Организират дискотеки, рождени дни, пътуват на турнири в Бургас.

Персоналът трудно приема новите правила. „Аз лично нямам притеснения, защото не правя глупости. Аз нито освобождавам, нито наказвам, аз искам нещата да вървят в посоката, в която трябва да вървят. Персоналът няма основание да се оплаче от мен, освен от това, че трябва да работи", категоричен е новият директор.

Според Стоянов нещата в дома вече са различни, случаи на насилие са изключени. Срещу предишния директор има заведени дела за финансови злоупотреби и се очаква решение на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай