Седмица след "Орландовци": Скинари бият с палки, роми плашат с кирки

Седмица след "Орландовци": Скинари бият с палки, роми плашат с кирки | StandartNews.com

София продължава да е арена на сблъсъци между българи и роми. Баща и двамата му синове - близнаци на 18 г., бяха пребити от четирима скинари в събота около 19,50 ч в автобус по линията 88. След това побоят продължил на спирката на рейса, а нападателите успели да избягат от полицията. Побойниците все още не са установени и задържани. "Издирвателните действия продължават, надяваме се на бърз резултат", заявиха вчера от СДВР.

"Биха ни с метални палки. Напсуваха ни на цигани и започнаха да ни млатят", разказаха близнаците Симеон и Траян. Двамата бяха откарани с линейка в "Пирогов" със сцепени от ударите глави. От белезите им става ясно, че са удряни на едно и също място - от дясната страна на главите. По-късно, след като раните им бяха обработени, те бяха пуснати. Прегледът не е установил мозъчно сътресение. В по-тежко състояние е баща им, който по-късно в събота, около 21 часа, е откаран в Окръжна болница заради силно главоболие и световъртеж. "Нападнаха ни, без да им направим нищо, без да ги обидим, бяха с палки, четирима души. Момчетата ми са в "Пирогов", шити, с подути глави", заяви той, преди да се качи в линейката.
Майката на близнаците разказа, че момчетата и баща им били на гости в събота следобед. Качили се в автобус N88. В района на булевардите "Колумб" и "Димитър Списаревски", под моста за летище-София, четиримата младежи с качулки и бръснати глави ги нападнали и започнали да ги налагат с палки. При спирането на автобуса на спирката бащата

се развикал на шофьора да затвори вратите

за да дойде полиция, но той ги оставил отворени и нападателите успели да избягат, разказа битият мъж в събота.
Нападението веднага разбуни ромската общност. Минути след мелето около спирката на автобус 88 под моста за летището се събра група от над 30 мургави столичани, които направиха своеобразен протест срещу нападението. "Никога не сме имали проблеми с българите, живеем тук от 50 г.", признаха хората. Според тях нападението е дело на крайно настроени групировки, които преследват политическа цел. "Трябва да има отговор, докато нещо не стане с някой... българин. Не можем да оставим нещата така", коментира пред "Пирогов" близък до пострадалите близнаци.

Да ги почваме, събираме се всички

роми, с кирки и лопати и да ги почваме! Те как почнаха - е, не става така!", заяви по-възрастен ром, афектиран от мелето. Заради нарасналото напрежение в района пристигна жандармерия, за да успокои ситуацията.

Според МВР атаката е дело на крайно десни скинари. Според полицейските психолози, нападателите ненапразно избрали за нападението автобус 88. Числото е любимо на неонацистките кръгове и има строго определена символика. Понеже "H" e осмата буква от латинската азбука, се твърди, че телеграмите на Райха са подписвани с 88 - съкращение на популярния нацистки поздрав "Хайл Хитлер".

Атаката става само седмица след масовото сбиване в столичния жк. "Орландовци". Разследването на свадата там установи, че сблъсъкът там е бил провокиран. През седмицата стана ясно още, че агресивни младежи са готови да палят етнически "пожари" срещу

надница, която върви между 20 и 60 лв.

Инцидентът в автобус 88 бе коментиран и от вътрешния министър Румяна Бъчварова.
"Това е един ясен пример как се пораждат тези конфликти. Това е изключително опасно явление. Можем само да установим и задържим извършителите, но трябва много неща да се направят", каза още министърът. Според нея "има хора, които се опитват да провокират напрежение". Тя е получила уверение от всички партии, че ще се отнасят отговорно към ситуацията. И предложи медиите да спазват етични норми и да не предизвикват излишно напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай