Седем попове опяха Димчо Михалевски

4 часа опашки пред църквата в Кърджали, хиляди го изпратиха

Седем попове опяха Димчо Михалевски | StandartNews.com

Седем свещеници опяха на български и гръцки език народния представител Димчо Михалевски. Опелото се водеше от енорийския свещеник отец Петър Гарена, който не можа да сдържи сълзите си, и отец Георгиос. Червеният депутат издъхна на 18 февруари в истанбулска клиника, където е постъпил точно преди месец заради усложнения след бронхопневмония.

 

4 часа продължи поклонение пред Димчо Михалевски, хиляди дойдоха в кърджалийския храм "Св. Георги", за да си вземат последно "сбогом" с депутата. Около църквата се бе струпал сякаш целият град. Да се простят със своя колега и приятел дойдоха председателят на Народното събрание Михаил Миков, бившият президент Георги Първанов и голяма група депутати от Коалиция за България - сред които кърджалийският Милко Багдасаров, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Мая Манолова, Страхил Ангелов, Петър Курумбашев, Дора Янкова. Поклониха му се и

 

всички народни представители от 9 МИР

 

Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед от ДПС, Цвета Караянчева от ГЕРБ. В храма бяха кметът на Кърджали Хасан Азис и областният управител Бисер Николов. Съболезнования на близките изказаха лично военният министър Ангел Найденов и ексминистърът по строителството Асен Гагаузов. На опелото бе и социологът Юрий Асланов. Дойдоха и всички кметове на седемте кърджалийски общини, както и градоначалници от област Смолян и съседна Гърция - Илияс Йонакидис, кмет на Мароня, както и зам.-секретарят на област Източна Македония и Тракия Димитриус Кацимигас.

 

Дворът на храма "Св. Георги" се оказа тесен за всички, които искаха да сбогуват с Михалевски. Малко след 12 ч се появи президентът Георги Първанов /2002-2012/. "Трудно е да повярвам как просто изчезва един човек. Урокът е да помним, че идва момент, в който животът свършва. В такива моменти

 

човек разбира безсмислието на много неща

 

каза Първанов, след като поднесе цветя. Малко преди 15 ч в църквата пристигна и председателят на парламента Михаил Миков. Той кацна на летището край Кърджали с хеликоптер. "Раздаващ се, отстояващ кауза, воюващ, печелещ битки за хората и познаващ живота, така ще запомня Димчо Михалевски", сподели на излизане от църквата Миков. И определи покойния си колега като "един от най-изградените млади и експертни политици, който усещаше парламентаризма и му се отдаваше".

 

Гордеем се с него

Хасан Азис,
кмет на Кърджали


Казано е - по делата ще ги познаем, но също и, че по делата ще ги съдим. Малко хора могат да бъдат съизмерими с това, което Димчо Михалевски е направил за Кърджали, за Родопите и за страната през своите 48 г. В Кърджали има една мяра за личността, която е безпощадна, тя е наша, кърджалийска - да бъдеш преди всичко човек. А Димчо беше голям човек, гордеем се с него.

 

Ще довършим
делата му

Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед,
депутати от ДПС


Голям българин и голям родолюбец. Направи много за Кърджали и за цялата област, до последно продължаваше да работи за региона, имаше много планове, които сме длъжни да осъществим.

 

Достоен
опонент

Цвета Караянчева,
депутат от ГЕРБ


Загубихме достоен политически опонент с висок експертен потенциал, човек с размах, който диктуваше темпото на работа в парламентарната група на левицата. Ненавременната му кончина лишава Кърджали и българския политически живот от изявена личност с безспорни професионални качества.

 

Винаги
откликваше

Янка Такева,
шеф на Съюза на
българските учители


Много добър социален партньор, винаги е откликвал на проблемите на българския учител, независимо кога съм го търсила. Случвало се е понякога да звъня и след 23 ч. Не е отказвал никога съдействие. Всеотдаен.

 

Земен и
всеотдаен

Димитър Антонов,
кмет на село Аврен, община Крумовград


Много всеотдаен, помагал ни е за асфалтиране на пътища, беше много ангажиран с отварянето на бъдещия граничен пункт край Аврен - Миртиски. Много земен човек, толкова искрен, контактен, правеше всичко възможно, когато нещо обещае, да го изпълни.

 

Помагаше и
на Смолян

Райчо Данаилов,
кмет на община Баните, Смолянско


Няма кмет от Смолянска област, на когото да не е помогнал. За мен беше удоволствие да работя с него. Два пъти в годината идваше с подаръци за децата инвалиди от нашата община. Рядко срещан човек.

 

Признателни са му за "Водното огледало"


Кърджалийци са в шок от смъртта на Димчо Михалевски и трудно ще го прежалят. В града го познават като професионалист, който милее за родния си край. Когато бе зам.-министър на регионалното развитие, се реализира и най-големият инфраструктурен проект в Кърджали - "Водното огледало", а Михалевски допринесе за привличането на инвестиции за над 350 млн. лв., напомниха с писмо до медиите днес от местната организация на социалистите. Допринесе и за отварянето на пътя през Маказа и откриването на граничните пунктове при Златоград и Славеево, похвалиха го още другарите му от БСП.

 

Mихалевски е дългогодишен член на настоятелство на храма "Св. Георги Победоносец" в Кърджали и негов ктитор. Дарявал е за много каузи в града. Преди години например даде 20 000 лв. за изграждането на паметника на Васил Левски.

 

Погубила го пневмония убиец


"Никакъв рак, белодробна емболия, имаше моменти през последни 3-4 дни, когато инфекциите го измъчваха много, после дойде недостигът на кислород" - така зам.-областният управител на Кърджали Назми Мюмюн коментира причината за кончината на Димчо Михалевски. И обясни, че депутатът от месец е бил на лечение в истанбулската болница "Аджъбадем". "Последните дни по 1-2 пъти имах срещи с проф. Чаалар Чокадаролу. По негово мнение заболяването на Димчо е рядко срещано, било особен, рядък вид пневмония, досега били регистрирани няколко подобни случая в света и измежду тях попада и Михалевски. Направено е всичко възможно за лечението му, но почти 100% изходът е летален", обяснили на Мюмюн медиците. Той е бил през последните дни в истанбулската болница, заедно със съпругата на Димчо - Наталия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай