Счупиха кръста на Бачковската Богородица

Счупиха кръста на Бачковската Богородица | StandartNews.com

Няма прокоба, иконата се носи от най-неопитните, отсече игуменът

Кръстът на Чудотворната икона от Бачковския манастир се счупи по време на литийното шествие до местността Клувията в понеделник. Миряните, които са носили на раменете си светинята, са прекършили кръста, който е монтиран към специално изработената за лика на Богородица носилка.

Това се е случило малко след като колоната от стотици вярващи тръгнала по стръмната пътека към мястото, където ликът на Божията майка е бил скрит по време на турското робство.

Всяка година на втория ден от Великден се прави лития за здраве до скривалището на светинята, която е носена на ръце дотам. Носачите обаче не преценили добре височината и кръстът, монтиран на върха на рамката носилка се прекършил.

Вярващите веднага определили случилото се като лошо знамение. Имало дори хора, които заплакали от страх пред злата прокоба, която видели с очите си. Не можели да приемат факта, че две години чакали иконата да се завърне от реставрация, а когато отново повела шествието, се случило нещастието.

По думите на игумена отец Симон обаче няма никакъв знак в случката. "Причината да се счупи кръстът е единствено в това, че по пътя нагоре иконата се носи от по-неопитни хора, дори и от болни, защото искат да се докоснат до нея и да се помолят отблизо за изцеление. Те не успяха да снишат носилката, за да минат под клона, който закачи кръста, и той падна. Но в никакъв случай не е счупен, а само отделен от специалното легло за него в рамката", обясни игуменът. Веднага след като вечерта върнали иконата в манастирската църква, той се обадил на дърворезбаря, който е правил носилката, за да монтира отново кръста. До ден-два рамката ще е отново същата, обеща архимандрит Симон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай