Сблъсъци между протестиращи и полиция

Сблъсъци между протестиращи и полиция | StandartNews.com

София. Пред Народното събрание се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. По данни на БНР полицаите са задържали двама – трима души и опитите на протестиращи да ги освободят са довели до бутане между двете страни, при което няколко са паднали на земята.

По данни на протестиращите, полицията е арестувала две момичета, участнички в протеста, съобщи „Фокус". Пак по техни данни, арестуваните момичета са замеряли полицаи с червена боя. Пространството пред главния вход на парламента е обградено от полицаи и там не се допускат протестиращи. Полицаите избутаха и последната група протестиращи към Паметника на Цар Освободител. Протестиращите са разделени на две групи – едната е пред самия паметник, а останалата част са на булевард „Цар Освободител", откъм Софийския университет.

Преди това протестиращите замеряха сградата на парламента с бомбички, домати, яйца, запалени вестници и други предмети.

Част от хората блъскаха с ритници загражденията пред Народното събрание. Заради събитията полицаите, които охраняват сградата, бяха подкрепени от представители на жандармерията.

Демонстрацията беше срещу промените в Закона за МВР. Протестът е подкрепен от Ранобудните студенти, Протестна мрежа и граждани.

Те са против разделянето на полицията на криминална и охранителна, срещу назначаването на главния секретар на МВР от правителството, а не както е в момента с указ на президента, както и срещу правото, което новият закон за МВР би дал на полицията да отцепва голям район в случай на протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай