Създават личностен профил на търсещите работа

Създават личностен профил на търсещите работа | StandartNews.com

Специален софтуер анализира способности и компетентности, за да намери най-подходящата професия за безработните

Специален софтуер анализира способностите и личностните качества на търсещите работа така, че да им предложи най-подходящото свободно работно място. Това става благодарение на създаването на личностни профили на безработните в базата данни на Агенцията по заетостта. Чрез профилите експертите могат успешно да извеждат набор от умения за конкретния безработен, а доброто им познаване дава възможност уменията му да бъдат представяни по най-добрия начин пред работодателите. Личностните характеристики и умения на търсещия работа пък дават опции за бъдещо развитие на определени негови способности, така че да подпомогнат успешното му кариерно развитие.
Всичко това е част от нововъведените електронни услуги от Агенцията по заетостта. Тя в ролята си на обществен посредник на пазара на труда има отговорност за предоставяне на качествени посреднически услуги по заетост на търсещите работа лица и работодателите, като среща техните потребности и интереси. Уменията за заетост са общият език, на който си комуникират работодатели и служители.
В същото време трудовият пазар става все по- динамичен, настъпват промени, свързани с появата на нови или променени изисквания към работната сила. Те са присъщи за всички професионални сфери, независимо от естеството на работа и длъжността, която заема човек, и са основа за личностното и професионалното развитие.
Развитието на технологиите в последните години е стимул за появата на нови професии във всички сектори на икономиката. Напредъкът в медицината, компютърните и зелените технологии, търсенето и предлагането на нови продукти и услуги на пазара води до появата на нови видове работни места. Затова част от старите професии се развиват, като се адаптират към новите технологии. За да могат да се упражняват се изискват множество нови умения, качества, образование, компетентности и опит, а много често и комбинации от такива.
Затова Агенцията по заетостта постоянно актуализира и усъвършенства инструментите на трудовото посредничество и интегрирането на услугите. Повишаването на качеството и прецизирането на този вид услуги е от изключителна важност и за работодателите, които търсят персонал и се стремят да поддържат нивото на наетите вече професионалисти.
Така, за да отговори на потребностите на пазара от работна сила с определени квалификации и умения, Агенцията по заетостта използва различни инструменти, форми и похвати за извеждане на набора от умения за заетост, притежаван от всеки човек и представянето им по най-добрия начин пред работодателите. Развива се и кариерното ориентиране и консултиране. Предлагат се все повече електронни услуги.
Като следствие от всичко това, заедно с Българска стопанска камара, Агенцията по заетостта започна разработването и внедряването на модул „Личностен профил на търсещо работа лице". Той включва няколко основни елемента:
- „Създаване и актуализация на Личностен профил на търсещо работа лице" - дава възможност за попълване и актуализация на данни за уменията и компетенциите на лицето, регистрация на резултати от проведени оценки и обучения, както и други доказателства за притежаваните умения.
Модулът ще бъде достъпен чрез потребителски интерфейс както за трудовите посредници, така и за търсещото работа лице.
- „Специфични инструменти за създаване на Личностен профил" – ще предоставя електронен достъп до специфични инструменти, подпомагащи създаването на личностен профил, напр. въпросник, карта за оценка или личностен тест.
- "Компетентностни стандарти" – помощен инструмент за създаването и актуализацията на личностния профил, съобразно одобрени секторни изисквания за знания, умения и компетенции за заемане на дадена длъжност, както и поведенчески индикатори, като ориентир за доказване на определена компетенция.
- „Създаване и актуализация на план за развитие" – ще дава възможност за регистрация на стъпки за развитие на лицето, вкл. участие в електронни обучения, полагане на тестове за оценка на компетенции и възможност за проследяване на резултатите от положените тестове или преминатите обучения.
- „EuropassCV" - създаване и актуализация на автобиография във формат EuropassCV.
- „Извеждане на Личностен профил" – ще дава възможност за визуализация на създадения Личностен профил на екран, във файл или на печат в различна степен на детайлност.
Целта на всички тези действия е да се подобрят процесите за предлагане на най-подходящи услуги по заетостта на отделните групи клиенти, като се изготвят индивидуални планове за действие и устойчиво активиране на търсещите работа лица.
Това ще създаде възможност за най-голямо съвпадение както при търсене на подходящи работни места за лицата, така и за търсене на подходящи кандидати за обявените свободни работни места.
В съвсем близко бъдеще Агенцията по заетостта ще внедри нов модел на профилиране, който дава ясни очаквания и възможности на лицата да вземат по-добри решения за развитието на своята кариера. По този начин в дейността на Агенцията по заетостта се интегрират работещи инструменти за кариерно консултиране и самоопределяне на притежаваните ключови умения, като на безработните лица се предоставят насоки за реализацията им на пазара на труда.

Попълват електронното
досие след тест

Всеки безработен има свой профил. Той се изготвя от трудовите посредници в бюрата по труда. Всички знания и умения трябва да се докажат, преди да се впишат в профила. Така всеки регистриран в бюрото по труда, може да има свой личностен профил, до което има достъп той и трудовият посредник. В профила ще има телефон, имейл и възможност за снимка, както и ще се вписват само доказаните знания и умения.
Сега при регистрация в бюрото трудовите посредници вписват образованието и квалификациите, придружени с дипломи и сертификати на безработния, а за повечето социални и комуникативни умения се доверяват на това, което той декларира. В личностния профил информацията ще е по-богата, а за да се впишат умения като „водене на преговори", „презентиране", „убедителност и въздействие", безработният ще държи онлайн тест.
След като види отговорите на този тест, трудовият посредник ще въведе данните в софтуера на програмата и ще прецени дали това лице, в зависимост от процента на верните отговори, има тази компетенция. Освен това трудовият посредник ще може и да насочва безработния към различни онлайн обучения. След преминаването им информацията в профила ще се актуализира. В профила ще има възможност да се опише външният вид, облеклото, обноските и др.
С личностни профили първо могат да се сдобият новорегистрираните безработни, а поетапно и всички, които са с действаща регистрация и имат потребност да „открият" и развият притежаваните компетентности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай