Създаваме центрове за върховни постижения в науката

Създаваме центрове за върховни постижения в науката | StandartNews.com

Създаване на няколко центъра за върховния постижения и компетентност, както и Агенция за управление на науката и иновациите. Около тези идеи се обединиха участниците в дискусията на "Стандарт" и "БАН "Научните чудеса на България", която се проведе в Големия салон на БАН.

Приоритетно да се финансират наши учени, които да работят по европейски проекти, както и използване на публично-частно партньорство за развитието на средните училища, са други важи стъпки, които трябва да бъдат предприети за развитието на научните постижения в страната.

Всяка фирма с оборот над 50 млн. да заделя необходими средства за наука и иновации, изтъкнаха на дискусията. И добавиха, че нормативната база в страната трябва да се промени, за да може всеки наш успешен патент да получава лиценз и бързо финансиране.

Нека да подкрепим младите и достойни български таланти. Искаме нашите млади деца да се развият успешно в България, каза главният редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова в края на дискусията. И уточни, че на дневен ред стои нова - за реализацията и успеха на българския учител.

По време на дискусията на "Стандарт" и "БАН "Научните чудеса на България" бяха наградени петима ученици, които прославиха страната ни със своите научни разработки. "Вие имате нещо, което много други ваши връстници нямат. И това е логиката, която ви дават математиката, информатиката и другите точни науки. С хаос се случват много неприятни неща, използвайте логиката", посъветва тя петимата ученици, които бяха наградени по време на форума заради своите научни постижения.

Не забравяйте да гласувате на сайта на "Научните чудеса", за да изберем заедно Топ 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай