Съюзът на съдиите с критики към ВСС заради Тенева

Съюзът на съдиите с критики към ВСС заради Тенева | StandartNews.com

София. Съюзът на съдиите отправи критики към етичната комисия на Висшия съдебен съвет заради отказа да поиска проверка на имущественото състояние на кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева. Преди дни ВСС реши, че тя не е нарушила кодекса на магистрата, след като я изслуша и прегледа представените от нея документи.

Съдиите обаче „категорично" не са съгласни, че „проверката и решението на Етичната комисия към ВСС могат да се изчерпят с немотивирано становище, че имущественото положение на кандидата е „строго лично имуществено отношение".

Според съюза съдиите са публични личности и по Закона за съдебната власт трябва да декларират благосъстоянието си.

Магистратите са на мнение, че „формалните проверки от ВСС създават усещане за индулгенции и симулират дейност". В позицията те посочват и други примери за работата на етичната комисия.

„Засилва се негативното отношение на обществото към съдебната система и към конкретни магистрати, когато на повдигнати въпроси за съмнителни имуществени сделки той дава лаконични отговори за липса на нарушения и не представя публично резултатите от проверките", пишато още от Съюза на съдиите.

Цялото писмо може да прочетете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай