Съвет на експерта: Как да измерваме пулса си

Състоянието на сърцето и циркулацията на кръвта

Съвет на експерта: Как да измерваме пулса си | StandartNews.com

Пулсът, като ритмична вибрация на стената на артерията, предоставя ценна информация за състоянието на сърцето и циркулацията на кръвта. Нормалният пулс е от съществено значение за оценката на здравословието на човека. В тази статия ще изследваме какво определя нормалния пулс и как той варира в различните възрастови и полови групи.

Структура на сърдечния пулс

Пулсът, свързан със сърдечната честота, обикновено се измерва в удари в минута. Нормалната сърдечна честота за възрастен в покой се определя в интервал от 60-90 удара в минута. Бавният пулс (брадикардия) е под 60 удара в минута, докато учестеният пулс (тахикардия) е над 90 удара в минута

Регулиране на сърдечния ритъм

Сърцето има естествена честота от около 100 удара в минута. Регулирането на сърдечния ритъм е сложен процес, включващ влиянието на нервната система. Паразимпатиковият клон намалява сърдечната честота, докато симпатиковият клон я увеличава.

Нормален пулс при различни групи хора

Норми за мъже и жени

Нормалната сърдечна честота в покой обикновено е някои по-висока при жените в сравнение с мъжете. Средните стойности са:

За мъже: 60-70 на минута

За жени: 70-80 на минута

Как да измерваме правилно пулса?

В покой: Измерването се извършва обикновено сутрин, след 10-15 минути събуждане, в седнало или легнало положение.

На празен стомах: Измерването трябва да се прави преди хранене.

Симетрия: Ако измервате пулса за първи път, го измерете на двете ръце едновременно, за да определите симетрията.

Нарушения в сърдечния пулс

Измерването на сърдечния пулс може да открие различни нарушения в работата на сърдечно-съдовата система. Тахикардията, увеличение на сърдечната честота над 90 удара в минута, и брадикардията, намаляване под 60 удара в минута, са симптоми, които изискват внимание.

Измерването на сърдечния пулс е важен метод за следене на здравето. Различията в нормалния пулс между различни групи хора са естествени и следва да се вземат предвид при оценката на здравното състояние.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват--- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи