Петък,

САЩ може да разположи танкове на територията на България

От: Failed to load user -
A
A
A

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в страни от НАТО през следващата година, като някои от най-тежко въоръжените ще бъдат разположени в Източна Европа, заяви висш американски генерал във вторник.

Този ход е част от усилията на САЩ под кодовото название Atlantic Resolve в балтийските държави и Полша, което цели да успокои съюзниците от евентуални действия от страна на Русия.

Близо 50 бронирани машини вече са на място и още 100 M1 Abrams танка и бронирани машини Bradley бойни ще бъдат разположени в Германия и вероятно на други места за американските войници, провеждащи тренировки с партньорите от НАТО, заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис в телефонно интервю от Естония за АФП.

"Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

"Това споразумение има предимството, че е "много по-евтино", отколкото да се налага да се транспортира танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко учение", подчерта генерал Ходжис.

Той скоро ще направи препоръки за това как да се съхраняват тези танкове и бронирани превозни средства от страните в Източна Европа, членки на НАТО.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички