САЩ може да разположи танкове на територията на България

САЩ може да разположи танкове на територията на България | StandartNews.com

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в страни от НАТО през следващата година, като някои от най-тежко въоръжените ще бъдат разположени в Източна Европа, заяви висш американски генерал във вторник.

Този ход е част от усилията на САЩ под кодовото название Atlantic Resolve в балтийските държави и Полша, което цели да успокои съюзниците от евентуални действия от страна на Русия.

Близо 50 бронирани машини вече са на място и още 100 M1 Abrams танка и бронирани машини Bradley бойни ще бъдат разположени в Германия и вероятно на други места за американските войници, провеждащи тренировки с партньорите от НАТО, заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис в телефонно интервю от Естония за АФП.

"Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

"Това споразумение има предимството, че е "много по-евтино", отколкото да се налага да се транспортира танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко учение", подчерта генерал Ходжис.

Той скоро ще направи препоръки за това как да се съхраняват тези танкове и бронирани превозни средства от страните в Източна Европа, членки на НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай