Саркофаг със 7 скелета в Поморие

Саркофаг със 7 скелета в Поморие | StandartNews.com

Бургас. Старинен каменен саркофаг със седем скелета откриха археолозите в Поморие. Находката е от IХ в. и е много интересна. Върху каменния ковчег е запазен надпис "Саркофаг на Теофилакт Лагоматис".

В него са положени костите на поне три деца и четири възрастни мъже и жени. Отварян е многократно, костите са размествани, освобождавана е площ. Интересно е, че в него има само един череп, други два и част от костите са открити в близост до саркофага, което може би ще даде сведения за непознат досега погребален обичай, смятат археолозите.

Екипът на Никола Русев се натъкнал на находката по време на разкопки върху терена, през който ще минава водният цикъл на града. При спасителните проучвания са открити още средновековна църква, некропол и част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало. Разкрити са и останки от късноантична сграда.

Странният саркофаг е бил поставен в северното преддверие на църквата и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в. Според ръководителя на разкопките Никола Русев църквата вероятно също е от този период и е съществувала до X - XI в. Некрополът е разположен около храма и до момента там са намерени 17 погребения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай