Сърфирането прави служителите щастливи

Харвард проверява фотосите в мрежата

Сърфирането прави служителите щастливи | StandartNews.com

Близо 70% от изпълнителните директори на най-влиятелните компании в света не присъстват в нито една от основните социални медии като Фейсбук, Туитър, Линкедин или Гугъл. Това показва проучване, публикувано на сайта profit.bg/news.

Tуитър е единственият социален канал, към който големите шефове се насочват. Според друго изследване, публикувано в интернет, половината от шефовете забраняват използването на социални мрежи на работното място. Изследването показва, че сърфирането във Фейсбук прави служителите щастливи и повишава продуктивността и съответно трябва да се толерира от мениджърите.

Оказва се, че тези, които са сърфирали в интернет, са с 16% по-продуктивни от тези, които са си почивали офлайн, и с 39% повече от контролната група, която не е почивала. Освен това тези, които са били в интернет, са по-малко изтощени и отегчени и повече психологически ангажирани.

Системни администратори във фирми влизат в ролята на пъдари. Това споделят активисти в интернет форумите по темата. Те дебнат кой от служителите кога влиза във фейсбук. Много често самите шефове хвърляли по едно око в социалната мрежа, за да видят кой, докато работи, отглежда животни и се прави на земеделец в игрите "Фермата".

"Проблемът се решава още на следващата заплата. Едно засечено влизане там, където е казано да не се влиза - 20 лв. от заплатата. Второ - 50 лв. Трето - 100 лв. Мисля идеята нататък е ясна", е мнението на един от блогърите. Според него е редно, когато хората не спазват елементарни изисквания и всячески се мъчат да заобиколят забраните, да си стоят вкъщи и "да си садят по фермите".

Харвард и Станфорд са сред топуниверситетите, които преглеждат фейсбук профилите на своите кандидати, преди да им предложат окончателен прием. Засега го правят само елитните вузове с малко места по дадена специалност, разказва Ирина Христова от консултантска къща "Интеграл".

Обикновено отговорниците по приема искат да проверят дали наистина и в личния си живот кандидатът е толкова мотивиран да учи избраната специалност. Неподходящи приятели, еротични снимки или системно качвани фотоси от запои могат да станат причина за спад на доверието към вас. Западни медии цитират признания на отговорници по приема, че кандидати се режат и за по-вулгарни изрази, както и за признания в плагиатство. Естествено, ако качите снимки с наркотици или участие в тормоз над някого, сте отхвърлени окончателно.

Затова на много места при подготовката на кандидат-студентите за написване на мотивационно писмо се обръща и специално внимание как да си изградим положителен фейсбук профил. И което е по-важно - как да проверим какво качват приятелите ни за нас в нета без наше знание. Отговорници по приема в топуниверситетите обаче се оплакват, че в резултат на тази политика около 80 на сто от кандидатите се опитвали да се сприятелят с тях във фейса, за да си уредят място във вуза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай