Съобщиха имената на 9 българи на горящия ферибот

Съобщиха имената на 9 българи на горящия ферибот | StandartNews.com

София. Деветима българи са били записани да пътуват на ферибота, който се запали днес в Адриатическо море по време на курс от Гърция към Италия. Имената им съобщи по БНТ говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева. Тя направи уточнението, че това е предварителен списък и не се знае кои от тези хора действително са се качили на борда.

"Официалната информация, която ни е предоставена от министерството на външните работи на Гърция е, че в списъка на пасажерите на ферибота е имало 9 български граждани. Знаем малкото име само на един от тях Красимир Естов. Останалите са с инициали – С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Г. Хайтов, М. Мосавитски, С. Божилова, П. Ненова. До този момент нямаме информация колко от тях са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, защото през последните часове те са водещата страна по спасителната операция в в италиански териториални води. Ние сме в постоянна връзка с нашите посолства в Атина и Рим. Те, от своя страна, са в постоянна връзка със спасителните центрове в двете държави. До този момент се прави всичко възможно да бъдат спасени", каза по националната телевизия говорителят на Външно министерство.

"И от двата спасителни центъра в Атина и Рим ни отговарят, че техните приоритети са да спасят хората, а не да идентифицират тяхната националност", уточни Жотева. 

До момента са спасени 168 пасажери, което означава, че на ферибота има поне още 310 души, съобщи Катя Пеева, кореспондент на БНР в Италия.

Гръцките власти съобщиха за един загинал, който е гръцки гражданин. Той не е успял да стигне до спасителите.

На борда на запалилия се ферибот се намират 422 пътници и 56 души екипаж. Спасителната операция продължава.

Италианският ферибот "Норман Атлантик", пътувал от гръцкото пристанище Патра към италианското Анкона, се запали по време на курса. Пожарът тръгнал от вътрешното гаражно помещение за автомобили и се разпространил по по-ниските палуби. Това създава опасност от взрив, а бурното море е силният вятър правят ситуацията изключително сложна за спасителните екипи, твърдят специалисти.

Бедствието започна в гръцки териториални води, а после фериботът стана неуправляем, стигна италиански териториални води, и Италия пое ръководството на спасяването.

За евакуирането на хората се провежда международна спасителна операция по вода и въздух – хората се извеждат със спасителни лодки и с хеликоптери. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай