Само един в ареста за погрома в Гърмен, четирима с „парична гаранция”

Само един в ареста за погрома в Гърмен, четирима с „парична гаранция”  | StandartNews.com

Арестуваха шеф на сдружение с 12 присъди за принуда и хулиганство

Петима роми, сред които и 18-г. младеж, са арестувани след погрома в Гърмен на 23 май, когато над 200 роми нападнаха българи в квартал „Заграде". Те са обвинени в нанасяне по хулигански подбуди на телесни повреди по образувано срещу тях досъдебно производство в Районна прокуратура – Гоце Делчев. 46-г. Валентин Райков, 40-г. Красимир Айдаров, 28-г. Ангел Райков и 18-г. Светослав Алексов са с наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция" и са пуснати от ареста. Само на 35-г. Митко Райков, който е задържан по-късно по същото обвинение, е наложена мярка за неотклонение „Задържане за срок до 72 часа".

Установено е, че Светослав Алексов и Митко Райков са причинили лека телесна повреда на едно лице – разкъсно-контузни рани и хематоми по главата и тялото. При инцидента Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост. Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. Предстои внасяне на искане от Районна прокуратура - Гоце Делчев за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража".

Председателят на НПО „Гражданска активна съвест" в Гоце Делчев – Андон Балтаджиев, който е сред протестиращите срещу ромите, пък е хванат от полицаи на път за Варна. Край град Шумен в четвъртък е спрян за проверка и закаран в местното районно управление за разпит. Задържан е по Закона за МВР до 24 часа. Той бе конвоиран в петък до Гоце Делчев, за да бъде привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 143, ал.1 – за принуда и подстрекателство, както и за хулиганство – непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Доказано е, че на 23 май вечерта в село Марчево е запалил огън с бензин на пътя между селото и съседното с Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по това шосе граждани. Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. последното му наказание е за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си. На 24 юли миналата година е изтърпял присъдата си по това престъпление - пробация.

Районна прокуратура - Гоце Делчев е образувала на 28 май досъдебно производство срещу неизвестен извършител, че в с. Марчево чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност – престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК. По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай