Само 4 дни плащаме данъците без лихви

Само 4 дни плащаме данъците без лихви | StandartNews.com

Най-лесно формулярът се изпраща и налозите се внасят по интернет

Само четири дни остават до крайния срок за подаване на данъчната декларация за получените от гражданите доходи през 2014 г. До 30 април декларацията трябва да е подадена в офиса на Националната агенция за приходи по постоянен адрес, а дължимият данък за довнасяне да бъде преведен по сметка на приходната агенция. Декларация трябва да подадат всички, които през миналата година са получили облагаеми доходи извън заплатата си по трудов договор - например суми по граждански договори, наеми и хонорари, както и всички, които искат да ползват някакво данъчно облекчение. Декларация не подават хората, които имат доходи само от заплата, както и необлагаеми доходи - като например печалби от хазарт. За получените доходи от лихви по депозити също не се подава декларация, тъй като налогът се удържа и внася в хазната от самата банка. Ако декларацията не бъде подадена в срок, глобата е до 500 лв., а за укрити доходи санкцията е до 1000 лв., ако нарушението не подлежи на по-тежко наказание. Най-лесно декларацията може да се подаде по интернет с персонален идентификационен код, който се взима безплатно от офиса на НАП.

Няма предвидена глоба, ако изпуснете срока за плащане на данъка, но върху дължимата сума започват да се трупат наказателни лихви. Те са в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта, или в момента това е 10,01% годишно. Плащането на данъка може да стане и в последния ден - 30 април, като лихва не се дължи, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. Данъкът може да бъде платен по три начина - по интернет, в офис на банка или по пощата.

Най-лесно данъкът може да бъде внесен по интернет. Лесно и бързо това може да стане през сайта на НАП. За целта е необходима дебитна или кредитна карта и регистрации в www.nap.bg и www.epay.bg. Хората, които имат електронно банкиране, могат да го използват и за плащане на данъка върху доходите. Можете да използвате дори електронното банкиране на свой роднина или приятел, на когото да дадете парите в брой, а той да ги преведе на хазната от своята банкова сметка. В този случай в платежното нареждане в графата за данъчно задължено лице трябва да се напишат имената на гражданина, чийто данък се плаща. Предимството на плащането през сайта на НАП е, че част от полетата на платежното нареждане се попълват автоматично, което спестява време и предпазва от допускане на грешки.

Само 4 дни плащаме данъците без лихви

Данъците може да бъдат платени и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета, както и във всеки банков офис с преводно нареждане за плащане към бюджета. В повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. Само там данъкът може да бъде платен напълно безплатно. За внасяне на данък върху доходите от гражданин чрез превод от банковото гише в офиса на НАП по постоянен адрес такси не се събират. Ако отидете в друг офис на банка таксата за превода може да стигне 5-6 лв.

Който и вариант за плащане да изберете, трябва да попълните платежно нареждане. В него за плащане на данъка върху доходите трябва да напишете банковата сметка на офиса на НАП по постоянен адрес. Номерата на сметките са качени в сайта на НАП www.nap.bg, а може да се видят и залепени на стените на самата данъчна служба. Освен банковата сметка и името на длъжника, при попълване на преводни нареждания към бюджета за данък върху доходите се попълва код за вид плащане 11 00 00.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай