Само 30 завода с бонус за тока

Само 30 завода с бонус за тока | StandartNews.com

Отстъпката в цената ще важи след одобрение от Брюксел

Само около 30 големи предприятия от 65 сектора ще може да ползват бонус за цената на тока. Това са предприятията с годишна консумация на електроенергия над 30 гигаватчаса. Те ще могат да ползват отстъпка от 85% от таксата "задължения към обществото", което се определя от разходите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници и влиза в цената на тока. Отстъпката ще важи само за количеството потребен ток над 30 гигаватчаса, а за електроенергията под този праг от 1 юли всички предприятия ще плащат по-висока цена. Облекчението ще струва 90 млн. лв., каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Правилата за ползване на отстъпката са разписани в проект на наредба, подготвен от министерството. С отстъпката големите индустриални предприятия ще плащат 21 лв. за мгвтч такса "задължения към обществото", каза министър Петкова. За останалата част от бизнеса и за битовите потребители таксата ще бъде около 40 лв. Петкова припомни, че сега битовите потребители плащат такса от 53 лв., а бизнесът - 18,93 лв. Енергийният министър подчерта, че наредбата е изготвена съгласно насоките на ЕК за отпускане на държавна помощ, но въпреки това тя трябва да бъде нотифицирана от Брюксел, преди да влезе в сила. По повод поисканата й оставка от представители на бизнеса Петкова заяви, че не тя определя цената на тока. "Всеки може да иска оставката на всеки. Не мога да им се сърдя. Но Министерството на енергетиката няма пряко отношение към определянето на цената на тока, защото това е в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)", зави енергийният министър.

Бизнесът: Уволняваме 60 хил.

Има опасност от загуба на 60 хил. работни места, ако токът за индустрията поскъпне от 1 юли. За това предупредиха представители на бизнеса на заседанието на икономическата комисия към парламента. Разчетите сочат, че скокът за тока високо напрежение ще бъде с 19,5%. За предприятията на средно напрежение поскъпването ще бъде с 18%. А за бизнеса на ниско напрежение цената на тока ще се повиши с 13-15%. Поскъпването на тока няма да се отрази на крайните цени на стоките и услугите, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той обясни, че през 2013 г. и 2014 г. стоките и услугите не са поевтинели, въпреки че тогава цените на тока бяха намалявани на няколко пъти. Министърът на икономиката Божидар Лукарски обаче посочи, че поскъпването на тока винаги се отразява на крайните цени и на разходите за производството.

Отлагат по-ниските тарифи на US централите

За началото на август се отлага влизането в сила на споразуменията за намаляване на цената на тока от двете американски топлоцентрали "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. С по-ниската изкупна цена се цели да се намали дефицита в НЕК и скока на тока за бита от 1 юли да е само с 2%. Намалението обаче ще се отложи с месец, защото още не е одобрено от част от общо 23-те банки-кредитори на строежа на ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово".

Уволняват 340 души заради скока на електроенергията

Холдинг "Загора" подаде предизвестие в Бюрото по труда за съкращаването на 340 души, съобщи съдружникът в холдинга Антон Андронов. Той обяви в кои предприятия ще бъдат съкратени служители - "Наталия" - 50, "Пресков" - 80, "Прогрес" - 150, "Хранинвест" - 60. В четирите предприятия на холдинг "Загора" работят 2200 души. Андронов уточни, че съкращенията ще стана факт, ако бъдат приети предложенията за увеличаване от 1 юли на таксата "задължения към обществото", което ще доведе до скок на тока за бизнеса с 20%. Последствията от това ще бъдат съкращения и фалити на и без това малкото останали в България производствени предприятия, заяви Антон Андронов. "Индустрията не може да понесе такава цена на тока", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай