Сакскобурготски: На България е нужен диалог и реформи

Сакскобурготски: На България е нужен диалог и реформи   | StandartNews.com

Кърджали. "Толкова години наблюдавам България, това което липсва е диалог. Това е най – важното и основното в политиката. В диалог и консенсус винаги ще се появи нещо позитивно". Така експремиерът Симеон Сакскобургготски коментира политическата ситуация в страната. Царят заедно със съпругата си Маргарита изкачиха Перперикон в разгара на археологическото лято.

По думите на Сакскобурготски резултатите след изборите са ясни. Новото правителство трябва да има възможност на своя мандат и ако реши при определени условия само да се да се откаже от управлението.

„Ако всички отстъпят по малко може да се постигне идеята за диалог", каза още експермиерът.

"Считам, че трябва да се изчакат четири години или докато правителството реши да си подаде оставката, както се случи преди с Генерала. Не смятам, че ако на част от българите правителството не им харесва, то трябва да подаде оставка. Къде ще остане България, ако тръгнем през ден, през два да си търсим правителства", подчерта бившият министър председател.

Той отхвърли, съмнението, че протестите може да са режисирани като заяви ,"че българите са твърде интелигентна нация и всеки след повече от 20 години има понятие какво е демокрация". Сакскобурготски смята, че писмото на посланиците на Франция и Германия трябва да се приема без драми. Сакскобургготски не се ангажира с оценка на първите стъпки на кабинета. "Но Пламен Орешарски има пълното ми уважение, той е голям прагматик, той е човек, който работи много отговорно.", заяви експремиерът.

В тази връзка Сакскобурготски припомни, че в правителството на Тройната коалиция, когато Орешарски е финансов министър, са го наричали четвъртата власт, имайки предвид неговите експертни качества, независимост и умение да защитава дадена позиция. Бившият премиер смята свикването на Велико Народно събрание също като една от пожелателните идеи и попита риторично "Какво ще стане от един парламент с 400 депутати? Те биха могли съвсем законно да си самопродължат периода 5-8 години ?" Според него трябва да се гледа прагматично и спокойно в името на доброто на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай