Съдят за хулиганство лидер на ДСБ за паметника на Благоев

Съдят за хулиганство лидер на ДСБ за паметника на Благоев  | StandartNews.com

Благоевград. Лидерът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски (на втората снимка) ще бъде съден по Указа за борба с дребното хулиганство заради поругаването на паметника на Димитър Благоев в центъра на Благоевград. Той бе обвинен и задържан в сряда следобед за боядисването на статуята. Монументът на Дядото осъмна навръх Коледа изографисан като Дядо Мраз с червен кожух, бяла брада, имаше и поставен чувал, на който пишеше : „Оставка".

Часове по-късно бе арестуван лидерът на ДСБ Калоян Ханджийски, който според униформените бил разпознат от случайни свидетели. На камерите на общината пък било записано как политикът пристига на 25-ти декември сутринта около 9,30 часа и поставя чувал с надпис „Оставка" и шапка на вече боядисания паметник. Днес по обяд в районния съд на Благоевград трябваше да стартира дело по Указа за борба с дребното хулиганство срещу Ханджийски, но той бе без адвокат. Заради това то бе отложено за 30-ти декември от 15,00 часа. Лидерът на ДСБ излезе на свобода, тъй като от прокуратурата не постъпи искане за продължаване на мярката „задържане под стража".

"Аз подписах акта по УБДХ с възражение, защото там бе написано, че съм нарушил обществения ред и съм поругал обществен символ. Второто обаче не го приемам, защото Димитър Благоев не е никакъв символ, той се е отказал от българското си гражданство и се е обявил за македонец, какъв образец и идол може да бъде такъв човек. Аз поемам отговорността за поставянето на чувала и не случайно го направих във време, когато има повече хора в центъра на града. Така отправих ясно послание, че това правителство не е желано. Аз не съм се крил", обясни Ханджийски.

Общинската фирма „Биострой" пък успя за броени часове да почисти статуята на Димитър Благоев, като я пребоядиса със специално покритие отгоре, за да не се наруши цялостта на материала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай