Съдът гледа делото срещу ген. Кирчо Киров

Конституционният съд решава за статута на депутата от БСП Иван Иванов

Съдът гледа делото срещу ген. Кирчо Киров | StandartNews.com

София. Софийският военен съд гледа делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров днес. Заседанието трябва да започне в е 10.00 часа.

На 2 юли тази година е внесен обвинителният акт срещу генерала. Той е обвинен в това, че като директор на Национална разузнавателна служба, от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са били собственост на службата.

Присвоената сума е на обща стойност повече от четири милиона и седемстотин хиляди лева. За петте години управление генерал Киров е съставил хиляда и сто официални финансови документи, с които да бъдат доказани несъществуващи служебни разходи.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, се уточняват от прокуратурата.

По обед ден Конституционният съд трябва да оповести своето решение по делото за несъвместимост на депутата от БСП Иван Иванов. Той бе назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Няколко часа по-късно Иванов бе оттеглен заради биографията му.

На 10 октомври Иванов бе изслушан от конституционните съдии. След това той обяви, че няма несъвместимост с депутатския му пост, защото не е имало встъпване в длъжност. И увери, че дори не е влизал в Министерството на вътрешните работи.

Искането към Конституционния съд беше внесено от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай