С 63 на сто са се увеличили присъдите за трафик на хора

С 63 на сто са се увеличили присъдите за трафик на хора | StandartNews.com

София. С около 30% са се увеличили внесените обвинения в съда за последните 5 години, а с 63% повишаване на осъдителните присъди, свързани с трафик на хора. Статистиката съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева при откриването на двудневната международна конференция за превенция на трафика на хора, в която участват представители на над 40 държави. Според Ковачева трафикът на хора с цел сексуална експлоатация е сериозно нарушение на човешките права и е една от формите на организираната престъпност, както и една от най-доходоносните дейности, за която са нужни ниски инвестиции. 

България продължава да бъде сред основните страни на произход на жертвите на трафик. Сливен, Варна, Бургас и Добрич са сред градовете с най-много случаи на трафик на хора у нас, съобщи правосъдният министър. Уязвима социална група си остават ромите.

Министър Ковачева посочи, че тенденцията за тежки наказания се запазва. Това е и един от приоритетите на работната група в правосъдното министерество, която разработва проект за нов Наказателен кодекс. "Трафикът на хора е от кръга престъпления, които ще задействат Закона за отнемане на имущества, придобити от престъпления. С влизане в сила на този закон ще започне да се прилага за имущество, без да е налице влязла в сила присъда. Това значи, че много по-лесно и по безспорен начин ще бъдат отнемани имущества, придобити в резултат на престъпления,каквото е трафикът на хора", каза Ковачева. Според нея гражданската конфискация до голяма степен ще намали и демотивира извършването на подобен тип престъпления. "Те не просто ще бъдат наказвани, но и имуществата и облагите, ще бъдат отнемани. Това, надявам се ще бъде и фактор, който ще ги отказва от извършването на подобен тип престъпления.", заяви Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай