Петък,

РЗИ: Боите за яйца не са вредни

От: Администратор -
РЗИ: Боите за яйца не са вредни
A
A
A

София. Боите за яйца не са вредни. Това установи проверка на БНТ. Миналата седмица репортер на телевизията занесе три вида бои в лаборатория на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Днес от там обявиха, че боите не са вредни за здравето на хората.

И при трите вида бои за яйца, които са анализирани, експертите не са открили нарушения. Багрилата са годни за употреба, категорични са от РЗИ.

"Вие донесохте 3 броя бои за яйца – трябваше да съдържат тартразин, азорубин и брилянт синьо показаха, че са в рамките на допустимото, в рамките на етикетираното, няма никакво отклонение. Другото, което е, че няма никакво значение дали ще е капсула, дали ще е прахообразна", обясни Антонина Ангелова от инспекцията.

В багрилата не са открити катрани. ОТ РЗИ уточниха, че по-вредно за хората е преяждането с яйца, а не толкова боите,с които са украсени. Напомниха обаче, че не толкова боите биха навредили на здравето ни, колкото преяждането.

"Боите за яйца са разрешени, все пак това е повърхностно боядисване на яйцето, хората не ядат черупката, ако евентуално нещо проникне, биха могли да си го изчистят, измият. Все пак човек на Великден – един път в годината яде боядисано яйце, надявам се да не изяде много яйца. Т.е. всичко е въпрос на умереност", каза още Ангелова.

При предишни анализи на оцветители за яйца експертите също не са откривали нарушения, посочват още от БНТ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички