РЗИ: Боите за яйца не са вредни

РЗИ: Боите за яйца не са вредни | StandartNews.com

София. Боите за яйца не са вредни. Това установи проверка на БНТ. Миналата седмица репортер на телевизията занесе три вида бои в лаборатория на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Днес от там обявиха, че боите не са вредни за здравето на хората.

И при трите вида бои за яйца, които са анализирани, експертите не са открили нарушения. Багрилата са годни за употреба, категорични са от РЗИ.

"Вие донесохте 3 броя бои за яйца – трябваше да съдържат тартразин, азорубин и брилянт синьо показаха, че са в рамките на допустимото, в рамките на етикетираното, няма никакво отклонение. Другото, което е, че няма никакво значение дали ще е капсула, дали ще е прахообразна", обясни Антонина Ангелова от инспекцията.

В багрилата не са открити катрани. ОТ РЗИ уточниха, че по-вредно за хората е преяждането с яйца, а не толкова боите,с които са украсени. Напомниха обаче, че не толкова боите биха навредили на здравето ни, колкото преяждането.

"Боите за яйца са разрешени, все пак това е повърхностно боядисване на яйцето, хората не ядат черупката, ако евентуално нещо проникне, биха могли да си го изчистят, измият. Все пак човек на Великден – един път в годината яде боядисано яйце, надявам се да не изяде много яйца. Т.е. всичко е въпрос на умереност", каза още Ангелова.

При предишни анализи на оцветители за яйца експертите също не са откривали нарушения, посочват още от БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай