Руснаците идват, но в свои имоти

Руснаците идват, но в свои имоти | StandartNews.com

Загърбват хотелите ни, харчат в супермаркети и за коли под наем

Руските туристи ще дойдат за лятна ваканция у нас. Само че те няма да са в хотелите, а в апартаментите на сънародниците си, заяви шефът на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. По думите му 400 000 руски граждани имат имоти у нас и ще ги използват, като ще ги дават под наем на свои съграждани. Това ще налее приходи в супермаркетите, бензиностанциите и Рента кар. Ще пострадат обаче хотелиерите, добави браншовикът.
Все още летният сезон по Добруджанското Черноморие не е официално стартирал, установи проверка на "Стандарт". С изключение на Албена, където постепенно се отварят хотелите, и на Балчик, където пък работят част от хотелите по Дамбата, сезонът за останалите ще стартира между 8 и 15 юни. "Очаква ни тежък и непредсказуем сезон. Разчитаме на записвания в последния момент. Имаме информация, че туроператорите са изкупили всички седалки на самолетите, но не е ясно дали ще успеят да ги продадат", коментира Димитров.

Най-зле се очертава ситуацията в Кранево. Там са повече семейни хотели и резервации почти няма. Не на последно място влияние оказва и провалът на няколкото детски фестивала заради кризата в Русия, които традиционно се провеждат в Кранево. Хората са намалили достатъчно цените, като са сложили съвсем малка печалба. Не са изключени и фалити в края на сезона, предупреждават хотелиери.

Криза за спасители, търсят 3000

Криза за спасители по морето в началото на летния сезон. Причините са ниското заплащане и сезонната работа, съобщи Нова телевизия. Преди седмица стана ясно, че се търсят над 3000 спасители за море и басейни. За Северния плаж в Бургас са необходими 42 водни гардове, по двама на 17-те вишки и 8 сменници. Засега кандидатите не достигат. Прогнозите са, че именно най-трудно ще е през юни, когато желаещите да работят като водни спасители или са още на училище, или не са излезли в отпуск.

Средната работна заплата варира между 500 и 600 лева и затова опитните бягат зад граница, където получават два до три пъти повече. У нас остават или гардове с по-малко опит, или на възраст над 28 години. Затова най-опитният спасител на бургаския плаж се опитва бързо да вкара в час новите си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай