Руснаци и азиатци купуват Елвис

Руснаци и азиатци купуват Елвис | StandartNews.com

$5000 000 даде таен ценител за китара на Джордж Харисън

Колекционери наддаваха в Ню Йорк за турбуса и още над 200 вещи на Краля на рока

Автобус, купен от Елвис Пресли, за да превозва своя състав по време на турнето си през 1976-та, беше продаден за 268 000 долара (235 000 евро). Новият собственик е продавач на кемпери и мобилни къщи от Тексас, съобщиха от аукционната къща в Ню Йорк, където в събота се проведе търгът. Возилото е туниговано за турнето със светкавица и мотото на Краля на рока Takin' Care of Business. Все пак вътрешната тапицерията е подновена в прасковен цвят. Все така готов да тръгне на път, автобусът може да побере 12 души и има девет места за спане.

Притежава и богатото за времето си оборудване като климатик, хладилник, микровълнова печка, телевизор и звукова уредба. Осветителните тела, оформени като полилеи, висят от тавана дори и в зоната за почивка. Купувачът получи поставено в рамка копие от чека за 25 000 долара, с който Елвис е платил първата вноска на своя приятел и наставник Джей Ди Съмнър. По това време той е лидер на "Стампс", групата, която придружава Елвис на турнето. Елвис дори веднъж е карал автобуса, успокоявайки Джей Ди Съмнър, че ще купи друг, ако се случи произшествие, разказа Мартин Нолан, изпълнителен директор на аукционната къща. "Той излиза от "Грейсленд" с автобуса и го кара през полето, но след това се пита "Как ще се измъкна из улиците с това нещо?". Тогава прави обратен завой и се прибира в имението си", уточнява Нолан.

Близо 200 предмета, свързани с Елвис, бяха продадени на този търг. Военната му униформа достигна 48 хиляди долара, а записът на песента "Обичай ме нежно", посветен на любимата му майка, се похарчи за 125 хиляди.
От аукционната къща определят Елвис като крал и когато излиза на търгове. Има "засилен интерес" от източни купувачи, руски и азиатски, към предмети, свързани с рок звездата, коментират от там.

Сред гвоздеите на аукциона бе китара, на която е свирил Джордж Харисън в началото на кариерата си. Получи я частен купувач за половин милион долара. Предмети, притежавани от друг "крал", Майкъл Джексън, също бяха сред продадените. Черният офицерски костюм със златни ширити, който Джако е носил когато "Джексън файв" влизат в Залата на славата на рокендрола, бе продаден за 83 750 долара. Ръкавицата му, покрита с черни кристали, с която е на обложката на албума си "История" през 1994 г., достигна 46 875 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай