Руският стана официален на морето

Магазини и ресторанти в курортите печелят повече през зимата от братушки с имоти

Руският стана официален на морето | StandartNews.com

Руският език стана официален за родното Черноморие. Магазини, ресторанти и кафенета наемат персонал единствено при перфектни познания на eзика на Пушкин. Част от шоповете и заведенията пък разчитат единствено на рекламни надписи и менюта на руски език, като българският е тотално игнориран.

На морето вече продават "сумки", "чемоданы", "дубленки" и "болгарские блюда". Причина за "езиковата реформа" са не само многобройните туристи от страната на Путин, но и братушките, закупили имоти по Черноморието ни. Благодарение на руснаците се крепи икономиката на голяма част от селищата и курортите край плажовете, категорични са хората от Северното и Южното Черноморие. Благодарение на тях сезонът вече не е няколко месеца, а цяла година. Случва ми се през зимата да правя по-големи обороти в магазина си, отколкото през лятото. Това споделя, противно на всякаква икономическа логика от преди няколко лета, собственик на магазин в Златни пясъци.

Руснаците спасиха целия ни регион, категорични са и в Созопол. Преди разчитахме на туристи за по 3-4 месеца, след което пускахме кепенците, уволнявахме персонала и чакахме следващото лято. Заради руските собственици на имоти обаче сега работим цяла година и имаме хляб, категорични са местните. Всяка година броят им се увеличава и в момента именно братушки са закупили поне 30-40% от имотите по морето. Всеки от нас вече има поне по едно руско семейство за съседи, разказват в Созопол. Благодарение на тях регионът живна и затова нямаме нищо против надписите в магазините на руски език, твърдят местните. Братушките от своя страна се чувстват у дома си в родните курорти и са свикнали с живота у нас. Често дори можете да си навлечете проблеми, ако говорите на български език или да чуете репликата - "Говорите по русский!".

Братушките търсят евтини жилища

Руснаците, които търсят да закупят втори дом в чужбина основно се интересуват от изгодността на покупката. България остава една от най-достъпните, като цени на имотите, дестинации в Европа, пише вестник "Российская газета". Според тях най-търсени у нас са евтините домове, като при малко повече късмет със студио на брега на морето, руските купувачи могат да се сдобият срещу 30 000 евро. Максималната цена, която братушките били готови да платят за имот край плажа у нас била 100 000 евро. Само през първите три месеца на годината руснаците са превели в чужбина 414 млн. долара.
Основното търсене е към жилища за почивка, работа или лечение, но една част от руснаците търсят жилищата и за да се преместят за постоянно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай