Неделя,

Руските олигарси преместиха яхтите си. Къде са Абрамович и Дерипаска?

От: стандарт -
2102
Руските олигарси преместиха яхтите си. Къде са Абрамович и Дерипаска?
A
A
A

Яхтите на руските олигарси вече не са не са нито в Черна гора, нито на Малдивите

Олег Дерипаска премести неговата - "Клио" в залив, намиращ се в близост до югозападния турски курорт Гьоджек вчера, съобщава агенция Ройтерс.

Агенцията като посочва, че много руски милиардери се отправят към Турция, за да избягат от западните санкции, наложени на Русия заради инвазията в Украйна.

Дерипаска, който е основател на руския алуминиев гигант „Русал“, беше санкциониран от САЩ, Европейския съюз и Великобрания. Агенцията припомня, че наскоро Дерипаска призова за мир.

Дългата 73 метра яхта плава под флага на Каймановите острови и носи името „Клио“. Тя е забелязана вчера в близост до егейския курорт, след като беше първоначално в Шри Ланка, а после на Малдивите.

Яхтата „Клио“ пристигна в турския залив, след като две суперяхти, свързани с другия руски милиардер Роман Абрамович, който се появи изненадващо на преговорите между Русия и Украйна в Истанбул, вече бяха закотвени в турски пристанища - Соларис и Еклипс.

Чуждестранните правителства се опитват да изолират президента Владимир Путин и неговите приближени заради инвазията в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“, припомня агенцията.

Турция, която е страна членка на НАТО, има морска граница с Русия и Украйна в Черно море и поддържа добри отношения с двете държави, като е посредник в решаването на конфликта.

Анкара подкрепя Киев, като в същото време се противопоставя на санкциите срещу Москва, включително и срещу мерките спрямо руските милиардери, отбелязва Ройтерс.

Турция разчита много на руския енергиен внос и на руските туристи и се превръща в сигурно убежище за бягащите от санкции руски граждани, много от които инвестират в имоти.

В петък украински дипломат заяви, че Украйна работи с Турция за по-голяма подкрепа, но разбира реалността, че Анкара поддържа паралелни връзки с Москва, допълва агенцията.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com