Руската църква стана на един век

Руската църква стана на един век  | StandartNews.com

Руската църква в София стана на един век на 24 ноември. Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" е една от най-обичаните и посещавани църкви в столицата. В криптата й се намира гробът на архиепископ Серафим Соболев, признат приживе от вярващите за светец и чудотворец.

Честванията за юбилея на храма започнаха днес в Руския културно-информационен център с научна конференция на тема "Русия-България: образи на духовното единство". На нея присъства Негово светейшество патриарх Неофит и членове на Светия синод на БПЦ. Делегацията на Руската православна църква бе водена от Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил. Събитието беше уважено от посланика на Руската федерация Юрий Леонидович Исаков, адвокат Тодор Батков и председателя на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова. По време на конференцията беше открита фотоизложбата "Към 100-годишнината от Великото освещение на Николския храм-Подворие в София" в Мраморната зала на РКИЦ. Вечерта бе извършено всенощно бдение в храма "Св. Николай Мирликийски", а в неделя ще бъде отслужена и Божествена литургия, която ще бъде възглавена от патриарх Неофит.

Тържествата ще завършат с празничен концерт в храм "Св. София" с участието на Софийския свещенически хор и хора на патриаршеското Подворие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай