Руска рулетка с мъртво вълнение

Руска рулетка с мъртво вълнение | StandartNews.com

Петима се удавиха за един уикенд по морето ни, скандали по плажа заради осната вода

Хиляди туристи по морето играят на руска рулетка с продължаващото вече 20 дни мъртво вълнение. Спасителите не пускат хората да влизат във водата, навсякъде се веят червени флагове. Летовниците обаче вдигат скандали и се пробват да се забавляват с високите вълни, като някои от тях се пробват да влязат дори с дюшеци, жалват се гардовете по плажовете. Мъртвото вълнение по Черноморието ни е придружено от силен мелтем - вятър, който вдига вълната. Морето е "объркано" с пясък и водорасли, дъното въобще не се вижда и на плиткото.

Само за изминалия уикенд петима се удавиха в бурните води - англичанин, израелец, румънец, италианец и българин. 24-годишният поданик на кралицата Итън Маккен пристигнал в България в петък. В събота той влязъл да се къпе в морето срещу бар "Викинг" в Слънчев бряг със свой приятел, но бил повлечен от мъртвото вълнение и се удавил. По-късно ВВС съобщи, че Маккен е бил учител в английския град Нотингам и е дошъл в страната ни на почивка заедно със свой приятел. Същата трагична съдба имал и 45-годишен израелски туристи в южния ни курорт. Италианец на 55 г. пък издъхна във водния капан в Камчия. Нашенец на средна възраст стана жертва на морето в Обзор. Той се е удавил, докато съпругата му и детето им били на брега. Румънски турист на Христова възраст пък намери смъртта си в мъртвото вълнение край Тюленово. Водата го завлякла пред очите на приятелката му, която изпаднала в шок. Кметският наместник на Тюленово Невена Донева призова всички гости на китното морско селце да проявяват повече разум, за да бъде лятната почивка незабравим спомен, а не да се превръща в кошмар и трагедия.

Не оставяйте децата си без надзор

Стоян Вълчев, ръководител на спасителите в Албена

- Какви са елементарните правила за сигурност?

- Задължително да се спазват указанията на спасителите. Не бива да се пренебрегва и флаговата сигнализация. Ние си вършим работата - пазим живота и здравето на хората.

- Дори и при липса на висока вълна кои са задължителните изисквания за безопасност?

- Задължителното е да не се влиза във водата веднага след храна, а да се изчакат 2 часа. Да не се влиза в морето след употреба на алкохол, както и да се следят указателните табели. На всички места, където има опасност от дънни ями и други опасности, има поставени табели. Задължително е също родителите да не оставят децата си без надзор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай