Русият ангел в SOS селище

Момиченцето няма да пътува в чужбина поне 2 г.

Русият ангел в SOS селище | StandartNews.com

Малката Мария ще бъде дадена за отглеждане в приемно семейство в България, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Отглеждането й ще става под ръководството на SOS детски селища.

В момента Мария е настанена в социална институция в Гърция, но Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в сряда обяви, че ще направи всичко възможно да върне "русия ангел" у нас. Все още не е ясно кога точно ще стане приемането на Мария от българска страна. На границата детето ще бъде посрещнато от социални работници от ДАЗД. От МВР пък ще осигурят безопасното му придвижване до приемното семейство. Мария ще остане там до намиране на решение за нейното отглеждане - връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини, в приемна грижа или в социална институция. Като вече стана ясно, ако има неоспорими данни за въвличане на детето в трафик и експлоатация, по предложение на председателя на ДАЗД, вътрешният министър ще наложи забрана на момичето да напуска страната за срок до 2 г., както и за издаване на документи за задгранични пътувания. Най-малко 1 г. пък Мария ще остане под наблюдение на социални работници.

Наскоро още едно българче със съдба като на "русия ангел" е открито в Гърция. ДАЗД е направила всичко възможно то да се върне в България. Очаква се скоро да премине границата и да му бъдат издадени документи.

Случаят с малката Мария стана повод МВР да помисли за създаването на ново спецзвено, което ще бъде към Главна дирекция "Национална полиция". Структурата ще се занимава с продажбата на деца в чужбина и трафик на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай