Румен живее втори живот след бой със стръвница

Румен живее втори живот след бой със стръвница | StandartNews.com

Родопчанинът от Беден още подскача от сенките в двора си

70-годишният родопчанин от девинското село Беден, който беше нападнат от мечка в нощта на 21 срещу 22 септември, се смята за голям късметлия. Румен Буков още не може да повярва, че е оцелял, а срещата със стръвница ще остане повече от ярък спомен до края на живота му.

Мечката го нападнала пред вратата на обора до къщата му, раните му още заздравяват, а близките му се надяват да преодолее преживения ужас.

В нощта на инцидента Румен бил сам в къщата, жена му Роза била на гости на сина им Владимир в Пловдив. Около 23 часа възрастният мъж чул страшен лай на кучетата и с фенерче излязъл да види какво става. В среднощната тъмнина дори не разбрал, че има нечакан гост. Забелязал само, че вратата на обора е изкъртена и в този миг звярът изскочил срещу него, ударил го с лапа по главата и го повалил на земята.

"Цапардоса ме, много се уплаших, не помня колко време лежах на земята", разказва ужасеният мъж. Докато отиде за помощ да извика комшиите, мечката избягала. Трудно му е да опише звяра, но му се сторил, че е около метър и половина височина.

Като всички възрастни родопчани и Румен отглежда 7 кози, често обикаля с животинките из гората, но досега не е имал проблем с дивите зверове. След "гостуването" на стръвницата установил, че една коза е убита, а други две липсват. "Не съм виждал досега мечка, знам, че казват, че има, но не съм виждал", нарежда човекът и още не може да повярва, че я срещнал пред дома си в селото.

Още същия ден жена му Роза и синът му пристигнали от Пловдив. Тя не крие ужаса си, дни след драмата продължава да прегръща и целува мъжа си, да му се радва като малко дете. "Баща ми е много стресиран, снощи се засякохме в двора и той целия подскочи", разказва синът Владимир. Наложило се Румен да направи повторен преглед в девинската болница на раните по главата и крака, лепили счупената от мечата лапа протеза, за да има с какво да се храни на първо време. Въпреки всичко възрастният мъж не иска да оставя козичките си, смята обаче да ограничи обиколките с тях само до пределите на селото.

Синът му е притеснен не само от сериозните травми, но и от стреса, преживян от баща му. Категоричен е, че трябва да се вземат мерки и да се разреди популацията на мечки в региона, а за опасните индивиди да има по-бърза процедура за отстрел.

Хората в Беден също са в стрес и живеят в непрекъснат страх от мечките. Признават, че само да чуят шум или кучешки лай изскачат по терасите, за да видят какво става, а вечер оставят лампи да светят, с надежда да ги подмине звярът. Според хората мечката е доста голяма, а следите от предната лапа са около 20 см и смятат, че е същият екземпляр, който напада стопанствата още от миналата година.

Дори възрастните мъже в селото не отричат, че се страхуват, защото само преди 2 месеца стръвницата изяла прасе от обора на съсед на Букови.

Селският управник Румен Каров очаква, че подаденото чрез Държавно ловно стопанство "Извора" искане за отстрел ще бъде одобрено от Министерство на земеделието. По думите му хората от селото направили спонтанен протест в деня след инцидента, но ако не се вземат мерки за решаване на проблема, "ще се вдигне цялото село", в което постоянно живеят около 300 души, 190 от които възрастни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай