Рубинена сватба за Ибряма

Все още нямам идея как ще отпразнуваме 40 години семеен живот, обяви Иво Папазов

Рубинена сватба за Ибряма | StandartNews.com

40 години щастлив семеен живот празнуват Иво Папазов - Ибряма и народната певица Мария Карафезиева, съобщава "Марица". Според народната традиция това е рубинена сватба - подарява се бижу с рубин. Къщата им в старозагорското село Богомилово е една от най-известните, с широко отворени врати за приятели и колеги въпреки пандемията.

Тази седмица телефонът на Ибряма загря от обаждания, защото на 16 февруари навърши 69 и подхвана 70-ата си годишнина. Поздравиха го приятели и почитатели от цялата страна, с които не се е чувал от години, а вече започнали и да се забравят заради липсата на изяви.

"Тази година с Мария отбелязваме 40 години семеен живот и нямаме никаква идея как ще го отпразнуваме. За нас всеки ден е празник,  когато сме здрави, когато сме заедно и децата са около нас", каза Иво и допълва, че вече е навъртял 50 години, откакто е по сцените.

С Мария се събрали в семейство през 1981-ва, една от най-силните години за народната музика в България. Той  вече бил създал оркестъра си „Тракия“ и името му изключително много нашумяло в Пловдивско. Там отбил и военната си служба в поделението на Строителни войски под ръководството на ген. Иван Желев, родом от старозагорското село Медово. Генералът се оказал голям почитател на музиката на Ибряма и всячески помагал на талантливия кларнетист да се развива.

Най-голямата слава на оркестър „Тракия“ дошла от надсвирванията в Дълбок извор и Стамболово, където хората се трупали на тълпи пред сцените, за да ги слушат. Когато решили да се задомят с Мария, тя вече била солистка на Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев и имала един несполучлив брак с акордеониста Али Гарджев. Тогава били и първите им записи в Радио Пловдив, по обработка на Тодор Пращаков и Игнат Куков.

От тогава до сега името на Иво Папазов доби световна слава благодарение на неговия талант и подкрепата на известния американски продуцент Джо Бойд. Музиката му е събрана в няколко албума, като най-ярките са „Пътуването на Орфей“, „Панаир“, „Танцът на Сокола“  и други.

Сега Иво тъгува, че не може да ходи на лов с приятелите си от ловната дружинка заради болки в коленете. Не държи на улова, а на контактите си с природата.

"Аз съм голям приятел на животните и избягвам да ги убивам. По-скоро там, в гората, край реката, се зареждам и ми идват нови теми и мелодии", казва Ибряма.

Съпругата му Мария Карафезиева се е отдала изцяло на домакинството и отдавна е спряла да брои годините в живота си. Синовете им Христо и Иво са музикални, но твърдо са решили, че няма да се занимават професионално с музика, защото баща им ги посъветвал: "Ако не сте най-добрите, по-добре не се захващайте".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай