Росен мечтае да е като Камата

500 лева струват лекарствата на чаровника от "Българската Коледа"

Росен мечтае да е като Камата     | StandartNews.com

Той е зеленоок. Макар да е само на 8 години, чарът му е фатален. Държи да е непременно с модерна прическа и иска да е новият "модерен ляв". Обожава Христо Стоичков, нещо повече - боготвори го. Именно Камата го вдъхновява един ден, когато оздравее, да тренира футбол. Затова третокласникът Росен Георгиев като начало си е поставил за цел да има професионална футболна топка и екип на любимия си отбор - ЦСКА .

Росен вече е писал писмо за тях до Дядо Коледа. Макар че не му е позволено да тича заради заболяването си, чаровникът не пропуска да погони топката. Живее в с. Маслиново заедно с майка си Мими и двете си сестри. Росен е едно от децата на "Българската Коледа". От 2009 година той получава чрез благотворителната президентска инициатива жизнено необходимото му лекарство "Сандимун неорал". Момчето страда от нефрозен синдром с кортикова форма на зависимост.

Тежката болест нападнала Росен, когато е едва на година и половина. В началото всички се радвали на пухкавите му бузки. Мислели, че детето пълнее, защото се храни добре, разказва майка му Мими Георгиева.

Един ден обаче бабата на Росен решава, че момченцето е неестествено подпухнало, и го води на преглед. Така у дома им се настанява тежката диагноза. Следващите две години за малчугана и майка му настава същински ад. Двамата прекарват почти цялото време в болничната стая. Прехвърлят ги и в детското отделение на ВМИ Пловдив. Подобрение обаче почти няма.

 

Лъч надежда се появява

 

едва след като детето постъпва при специалиста по детска нефрология и хемодиализа доц. д-р Маруся Лилова в болница "Токуда". За сравнително рядкото заболяване на малкия Росен тя предписва лечение с медикамента "Сандимун неорал". Необходимата доза за два месеца обаче струва близо 500 лева. Година-две майката на Росен все някак си успява да се справи с парите за лекарството, което не е в листата на здравната каса. През това време обаче не може да ходи на работа. Тя се грижи за болното си дете, поставено на специална диета, за по-голямата с две години Наташа, а впоследствие и за бебето си Преслава. Мими не живее съвместно с бащата на трите си деца, но той им помага от време на време. Извън това твърдите доходи, на които разчита четиричленното семейство, са 179 лв. от пенсия по болест на Росен, 70-те лева детски, които майка му взима за него, и месечната надбавка за двете сестрички. Получават и 150 лв. еднократна помощ от социалната служба в Хасково. Средствата едва стигат за купуването на лекарството на Росен. Мими заборчлява до шия към съседи и роднини. "Изпаднах в паника. Вече нямаше откъде да взема пари за лечението. Заради липсата на средства спрях да му давам лекарството. Казах си:

 

Ако живее, ще е от Господ

 

Състоянието на детето се влошава и семейството му търси отново д-р Лилова. Тя съветва майката да потърси финансиране за лекарството на Росен чрез Президентството. Мими отива на "Дондуков" 2 и настоява за среща с президента Георги Първанов. 

"Бях толкова притеснена, че поисках от портиера направо да вляза при президента. Разбира се, че ми отказаха. Бяха обаче любезни и ми разказаха за документите, които трябва да подготвя." Така Мими успява да включи Росен в "Българската Коледа" за първи път през 2009 година.

Три години по-късно детето се чувства значително по-добре. Ходи в школото в съседното на Маслиново село с училищен автобус. Когато пък е неразположен и се наложи да остане у дома, сестрите му са неизменно до него. За да го разсее, каката Наташа рисува с Росен. По-малката Преслава пък е в съюз с батко си относно диетата. Тригодишното момиченце все издебва майка си, за да занесе на Росен забранените, но пък за сметка на това любими кренвирши.

 

За да се чувства батко й добре

 

тя дори се е заела със задачата да му носи лекарството. "Колкото и да ни е трудно заради болестта на Росен, най-хубавото е, че имам три прекрасни деца, които много се обичат. Затова съм много щастлива и вярвам, че ще се справим с всичко", казва майката. Сега пред нея стои ново изпитание. Трябват около 1000 лв. за биопсия на Росен, за да се види в какво състояние е той 6 години след заболяването си. Преди това обаче ще трябва да му бъде направена операция по изваждането на сливиците. Интервенцията струва около 600 лв. Парите на са чак толкова много, но за самотна майка с три деца са почти невъзможни за събиране, казва Мими. Въпреки всички трудности майка и син се подкрепят в една мечта - всичко да завърши на добър край. Казват, че вярата е тази, която връща и усмивките на лицата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай