Ромите в Гърмен не искат да мърдат от гетото

Ромите в Гърмен не искат да мърдат от гетото | StandartNews.com

Ще ни изгонят и ще сложат ръка върху земята, смятат те

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат махалата. Не щат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци". Това заяви в четвъртък ромският лидер Юлиян Герасимов.

"Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, не щем други жилища", категоричен е той. Според него планът на държава и община за извеждане на обитателите на 124-те незаконни постройки няма шанс да се осъществи. Местните жители се чудят защо никой не се е допитал и до тяхното мнение. „Как може някой да решава нещо за друг и да не потърси мнението му", споделят роми.

Те са убедени, че няма как да се намерят домове на 750 души, тъй като в целия регион няма и една свободна къща, в която може да се настанят роми.

Жителите на гетото заподозряха и конспирация с изселването им в други населени места на община Гърмен. „Махалата ни се намира на хубаво място, на път за архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. Вероятно има апетити към терена. Напуснем ли веднъж домовете си, друг ще сложи ръка върху тях", казват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай