Понеделник,

Ромите в Гърмен не искат да мърдат от гетото

От: Failed to load user -
2165
Ромите в Гърмен не искат да мърдат от гетото
A
A
A

Ще ни изгонят и ще сложат ръка върху земята, смятат те

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат махалата. Не щат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци". Това заяви в четвъртък ромският лидер Юлиян Герасимов.

"Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, не щем други жилища", категоричен е той. Според него планът на държава и община за извеждане на обитателите на 124-те незаконни постройки няма шанс да се осъществи. Местните жители се чудят защо никой не се е допитал и до тяхното мнение. „Как може някой да решава нещо за друг и да не потърси мнението му", споделят роми.

Те са убедени, че няма как да се намерят домове на 750 души, тъй като в целия регион няма и една свободна къща, в която може да се настанят роми.

Жителите на гетото заподозряха и конспирация с изселването им в други населени места на община Гърмен. „Махалата ни се намира на хубаво място, на път за архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. Вероятно има апетити към терена. Напуснем ли веднъж домовете си, друг ще сложи ръка върху тях", казват те.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички