Ромите от Гърмен сами бутнаха две къщи

Ромите от Гърмен сами бутнаха две къщи  | StandartNews.com

Ромите от Гърмен сами събориха двете къщи, които трябваше да бъдат разрушени днес в 10,00 часа. Жителите на кв. "Кремиковци" сами са поръчали багер, който да свърши работата, информира бТВ. Според тях, 9000 лева е щяло да им струва събарянето, организирано от общината.

Бутането бе подновено вчера, а семействата, чиито къщи бяха съборени в понеделник, са нощували под открито небе. Сред тях е и майка с дете на 18 месеца.

Според Юли Герасимов, представител на ромите в кв. "Кремиковци", представители на общината са говорили само с някои хора и, след като те са отказали настаняване, останалите жители дори не са били попитани.

Ромите ще подадат документ за мирен протест, който ще се проведе идния четвъртък. Исканията им е да се узакони махалата и да се направи проверка в Гърмен на всички къщи, сред които също имало незаконни. Жителите на квартала заплашват, че ще затварят пътища.

Сред хората, чиято къща попадна под багерите тази сутрин, беше и пасторът, който е и един от най-влиятелните в общността. В неговия дом живеят 15 души, информира Нова телевизия.

"Това мъчение ни е заради Павлова и Каракачанов. Те искат да угодят на двама-трима души от Гърмен", заяви той, като заплаши с протести.

"Няма да има мир. Ако някой от Гърмен посмее да опита да удари някой от нашите, ще стане война. Аз няма да ги карам нищо да правят, но няма вече да ги спирам", закани се той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай