Рокери затвориха пътя Русе-София за няколко часа

Рокери затвориха пътя Русе-София за няколко часа | StandartNews.com

Рокери от Русе, Разград и Велико Търново блокираха днес по обед пътя Русе-София в двете посоки. Към тях се присъединиха и велосипедисти от Русе. Протестът бе в знак на жертвите на пътя, съобщава БГНЕС.

Протестиращите настояха за спиране движението на ТИР-ове през уикенда в летните месеци. Днешната блокада е провокирана от смъртта на техен колега.

Протестът, който започна в 12 часа, продължи три часа. Мотористите и велосипедистите пропускаха само леки автомобили и автобуси и им раздаваха листовки с техните искания.

По пътя Русе-София се образуваха опашки от ТИР-ове, в крайна сметка протестиращите пропускаха на 15 минути част от камионите.

Организатори на протеста са русенските "Tъндърс", "Lоуландърс" и "Щуките". техният 36-годишен колега Ивайло Андреев загива преди две седмици, защото попада между два изпреварващи се ТИР-а на пътя, който бе блокиран днес.

"Наистина да се спрат ТИР-ове през уикенда по пътищата на България, както е в другите европейски страни. Ние сме тук като разграден двор – който не мине, той не ни аргасва. Карат тези камиони като изоглавени, колона от 5-6 камиона, два тръгват едновременно да изпреварват, насрещно движещите се спират и отбиват от пътя. С нас се случи точно това - бяхме пет мотора, влизаме в завой, на излизане от завоя два камиона срещу нас един до друг и пътят е тесен, няма къде. Четири човека минахме, един не можа. На всеки един може да се случи. Ако имаше на наше място кола, вместо мотоциклети, той нямаше да има абсолютно никакъв шанс, тъй като автомобил нямаше там къде да избяга", обяснява президентът на мотоклуб "Тъндърс" Пламен Младенов-Кучето.

Протестиращите днес настояха за промени в законодателството, които предвиждат и по-строги санкции за причиняване на смърт на пътя. Те изтъкнаха, че средствата от транзитни такси и разрешителни на камионите могат да се използват за подобряване на инфраструктурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай