Родопското чудо за дълголетие на дядо Запрян

Лечителят със съвет към всички пенсионери

Родопското чудо за дълголетие на дядо Запрян | StandartNews.com

Чай от три вида билки от Свещената планина е родопското чудо за дълголетие без болежки на дядо Запрян от село Строево. Той е един от големите билкари в Пловдивско.

В региона няма човек, който да не го познава и да не го е търсил за съвет. С този занаят се занимава вече повече от 40 години. Всички билки, които редовно продава на пазара в Града под тепетата, събира лично от Родопите, пише "Ретро".

Лечителят споделя, че на достолепна възраст няма болежки, защото, откакто се помни, всеки ден си приготвя билков чай с три вида билки. Вътре слага щипка мента, глог и гинко билоба. Твърди, че напитката е много добра за общия тонус през деня и я препоръчва на всички пенсионери.

За повишаване на имунитета на организма препоръчва също прочутия мурсалски чай или бъзак. Втората билка представлява изсушени зърна от бъз, които се дъвчат като хапчета сутрин. Дозата е 20 зърна на ден, съветва дядо Запрян. Него всеки може да си го набере сам през лятото и да си има подръка вкъщи.

Бъзът се причислява към групата на суперплодовете. Плодовете му се използват за медицински цели от стотици години в Европа, Африка и Азия. През последните 60 години са проведени над 800 лабораторни и клинични изследвания по отношение ефектите на бъза.

Резултатите сочат ползи от употребата на черния бъз за контрол на телесното тегло заради силния му диуретичен ефект, както и невероятни ползи за имунната система, противовирусно въздействие, антиракова активност и подкрепа на сърдечносъдовата система.

Бъзът е използван от индианците от векове и е наричан „чудо“ в природна аптека заради многото биологичноактивни вещества в тъмнолилавата обвивка, сърцевина или семена на тъмно оцветените плодове с характерен остър кисело-стипчив вкус. Той съдържа фитохимикали, полифеноли, разтворими фибри, минерали, витамини – големи количества витамин С, витамини от група В.

Плодовете се събират след пълното им узряване през август и началото на септември. Плодните гроздове се откъсват с ръка или се отрязват с ножица. Изсушаването се извършва на гроздове, след което изсушените плодчета се изронват и почистват. Сушат се в проветриви помещения или в сушилня при температура до 40°С. Само 20 зрънца на ден гарантират пълна защита от вируси и ракови заболявания, пазят сърцето и държат кръвното в идеална норма. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай