Вторник,

Родителите на загиналите по Черния Великден даряват парите от застраховките за болни

От: Failed to load user -
2565
Родителите на загиналите по Черния Великден даряват парите от застраховките за болни
A
A
A

Хасково. Три години след зловещата дата 23 април паркчето в Симеоновград с мемориалите на шестте загинали младежи в зверската катастрофа навръх Великден, е тихо.

По обяд в уютното добре поддържано и потънало в зеленина кътче, точно срещу лобното място на Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон, и Мелин, е спокойно. Да запалят по свещичка са дошли майките на Гошо и Яница Славка и Магдалена и лелята на Краси Ваня Георгиева.

Почернените жени споделят, че по принцип паркчето, изградено в памет на „ Шестте ангели", е по-оживено. Идват често майки с бебетата си, казва Магдалена. Славка пък обяснява, че често се отбиват и случайни хора. От различни краища на България, преминаващи по пътя, спират колите си, слизат, за да сложат цвете.

Радваме се, че хората спират до мемориала, защото това е една от мисиите му-да е като червена лампичка, както за шофьорите, така и за пешеходците, обяснява Магдалена.

Въпреки че виновниците за краткия живот на тийнейджърите -братовчедите Данаил и Живко са вече в затвора, родителите на загиналите не намират покой.

Шофьорът на Опелът, помел децата, които отивали към църквата за Възкресението, Данаил е с присъда от 12 години. Затова, че братовчед му Живко е дал ключовете за бащиния си автомобил на пияния си батко, е наказан със 7 години. И двамата са в затворническо общежитие.

„След месец-два ще започнат да излизат, ще се прибират за отпуски при семействата си. Криво-ляво ще избутата годините. Един ден ще излязат, ще имат семейства, деца. Ние оставаме с мъката си по непорасналите си наследници. Единствената ни утеха е да почитаме всяка година паметта им така, че да не бъдат забравени", нарежда майката на загиналия Гошо.

Сега с останалите родители очакват обезщетения от застрахователите.

"Кървави пари са това. Никой от нас няма да ги използва за почивки и облаги", казва Славка. Сумата, която трябва да им бъде изплатена е по около 150 000 лв за убито дете. Хората обмислят да дадат парите за кауза. Все още не са решили точно коя ще е тя, но със сигурност ще помагат да други хора-на болни, или на деца, пострадали при катастрофи.

Въпреки, че по тяхна инициатива се промени закона и отпаднаха споразуменията при смъртни случаи с пиян шофьор, близките за загиналите деца в Симеоновград продължават да настояват за още по драстични мерки срещу убийците на пътя. Те искат да отпадне кумолативната присъда. И при смъртни случаи с повече от едни убит да бъдат издавани присъди за всяка смърт. Освен това родителите настояват при сядане зад волана в нетрезвосъстояние и предизвикване на катастрофа и смърт, престъплението да бъде квалифицирано като „убийство при евентуален умисъл" Само здрави закони могат да ни вкарат нас българите в пътя. Защото статистиката за войната на пътищата е все още убитите са много. Българинът е с такава психика, че все си казва: Не мен няма да се случи, а ако се случи все някак ще се оправя. Случаят и с Данаил е същия- пие, весели се и после сяда зад волана в пълно съзнание, натиска газта...после дойде кошмарът. Никоя майка не може да прости за такова нещо. Винаги когато се срещаме -ужасно боли, зловещата нощ е пред очите ми", споделя майката на Яница Магдалена.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички