Родителите на русото ангелче Мария са от Николаево

Семейството има още три деца, светли и руси, досущ като малката Мария

Родителите на русото ангелче Мария са от Николаево | StandartNews.com

Стара Загора. Родителите на откритото в циганскси катун в Централна Гърция русо ангелче Мария почти сигурно са български роми от подбалканското градче Николаево. Това стана ясно от продължаващото разследване на гръцката и българската полиция. Вчера сутринта предполагаемите родители - Сашка и Атанас Русеви, бяха разпитвани повече от час в полицейския участък в съседното по-голямо градче – Гурково, и освободени. Двамата са потвърдили, че наистина преди 4-5 години са оставили малката си дъщеричка на семейство гръцки роми. ДНК-проба не им била вземана още, но и двамата изразиха готовност веднага да се подложат на всякакви изследвания. И без такава проба обаче е видно, че кожата на русата Мария са одрали още три от децата на Сашка и Атанас – 18-годишната Еленка, нейното дете също е бяло, 15-годишния Иса и най-малката, 2-годишната Пенка. Братът на Атанас, които е бил заврян зет в Нова Загора, и беше дошъл случайно на гости в Николаево, посочи откъде идва „бялата жилка", както я нарече той. Майка им Сабрие, вече покойник, била бяла и хубава кадъна. И сега в родата нейната „силна боя" постоянно се появявала. Със светла кожа и коса били и единствената дъщеря на Ангел.

„Оставих Мария на 7 месеца на чорбаджиите, гръцки роми, при които работехме, щото нямахме пари я гледаме", заяви майката Сашка в едно от многото си противоречиви твърдения. Малко след това тя добавя, че всъщност се уговорили, когато посъберат пари да се върнат и да си вземат детето. И двамата родители се кълнат, че никога не са се уговаряли да я продават и не са взели и една стотинка. „Ако бях взел 2 хил. евро, както разправят, щях ли да живея с 9-10 деца в една стаичка", сочи най-сериозният аргумент Атанас. Жена му пък добавя, че нямали пари дори издават акт за раждане на момиченцето, което се родило в Гърция. Затова и не я кръстили, но наистина и викали Мария. Това било според майката преди 4 години и нещо. „Ако това дете, дето го показват по телевизията и вестниците е на 5-6 години, значи не е моята Мария", добавя уверено майката. При въпросната гръцка фамилия роми в село край Патра те изкарвали, колкото за хляб. Атанас твърди, дори че се прибрал в България без една стотинка, вървял пеша до границата. „Питат ли ме как съм я гледала 7 месеца без пари", жалва се Сашка. И тя и съпругът и са категорични, че ако русото ангелче се окаже тяхната Мария ще си я приберат и ще си я гледат, както останалите си още 10 деца. Всъщност и двамата, се затрудняват да изброят имената на всичките си деца. Двете им големи дъщери - по на 18-20 години, Катя и Еленка, вече били омъжени. Едната имала две деца, другата едно. Иса, също не живеел при тях, били кравар в едно близко село. Всички останали – Минка, Ангел, Тана, Филип, Атанас и Пенка, били при тях. Всички живеели в една малка стаичка, 3 на 2 м, в която единствените „мебели" са едно легло и един спрял часовник на стената. Откакто се се върнали от Гърция не работели и двамата. Живеели от детските и социалните помощи, които според кметството било общо около 500 лв .

Сашка и Атанас се оженили, когато той бил на 15, а тя на 13 години и оттогава, кажи речи през година им се раждало по едно дете. „Черни, бели, руси, всякакви ги прави моя мъж, друг не съм имала", хвали своя съпруг Сашка в миг на откровение. И добавя, че всичките ги обича и гледа еднакво. „Мария мяза на моите деца, ако се окаже мое, ще си вземем и ще я гледаме, и толкова", добавя почти философски многодетната майка.

Версията, че все пак най-вероятно става дума за покупко-продажаба на малката Мария според хора от махалата веднъж подхвърлил дори синът им Иса. Той също бил зарязана, макар и не толкова малък и се главил кравар в едно семейство в близко село. Според него техните се върнали от Гърция с доста пари, но колко не уточнявал. „Аз бях с тях на работа в това село до, Патра, не са си продавали детето, не слушайте хорските приказки, бедни са и затова го зарязаха", защитава ги зетят на Атанас и Сашка, Янко. Той е женен за една от щерките им, Еленка.

И все пак версията за срамна търговия с детето си остава. Според английския „Дейл мейл", чийто екип вчера също бе в Николаево, гръцките роми са купили бялата Мария, за да я продадат като булка като стане на 12-13 години. Известно е, че при калайджиите, а при всички роми които все още уговарят женитбата на малолетни момичета, дори зестрата за белите булки е двойно по-голяма, припомнят английските новинари.

Прокуратурата нареди разследване срещу майката

Срещу вероятната майка на малката Мария - Сашка Русева, вече се води разследване. Досъдебното произовдство е разпоредено от районната прокуратура в Казанлък и е за престъпление по чл. 182"б", ал.1 от Наказателния кодека за това, че на неустановена дата през 2009 год. тя е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина – република Гърция, уточниха от обвинението.

По делото е била назначена и ДНК-експертиза. Изискани са били и справки за задграничните пътувания на Сашка и съпруга. Разпитани са били и първите свидетели,

Разследването по делото е възложено на следовател от окръжното следствено отделение на Старозагорската окръжна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай