Родители на деца с увреждания с първи рунд в съда

Родители на деца с увреждания с първи рунд в съда | StandartNews.com

Варна. Родители на деца с тежки увреждания са спечелили на първа инстанция в Административния съд в София за това, че са дискриминирани спрямо приемни семейства, които получават заплата и трупат трудов стаж за отглеждането им.

Комисията за защита от дискриминация е взела решение, че това е дискриминация, която лишава тези родители от възможностите за социални контакти и не им се признава стаж, каза във Варна председателката Ана Страшимирова. Комисията излязла със становище за необходима промяна в законодателството.

Сред жалбите от Варна за дискриминация има и от мъж, който се оплакал, че взема по-малко заплата, отколкото колежките си на същите позиции. Провалил се на последните кметски избори кандидат за градоначалник на Варна също е с подадена жалба в комисията по дискриминация, защото не бил поканен и допуснат до публичен дебат в телевизията. Според него от 17 кандидат-кметове 6 били дискриминирани и той бил сред тях. Предстои комисията да излезе с решение по случая.

От дискриминация миналата година са се оплакали 820 души и сдружения По техните жалби са образувани над 30 преписки. В тях най-често срещаният признак за дискриминация е лично положение - семеен статус, образование, месторождение, а на второ място - по увреждане, уточни Страшимирова. Средно 50 са жалбите за етническа дискриминация. В това отношение оплакванията са най-често за недопускане до ресторант или басейн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай