Родени на 22 март: Овните идват с мощта на лъвове

Мъжете, влюбени в дами от тази зодия, заслужават съчувствие

Родени на 22 март: Овните идват с мощта на лъвове | StandartNews.com

Утре е 22 март. Според Григорианския календар това е 81-ят ден на годината.

През 1518-а на 22 март испанският крал Карлос I одобрява плана на Фернандо Магелан за околосветско пътешествие и му предоставя сериозна субсидия. През 1848-а, отново на същия ден, Венеция става независима. 38 години по-късно американските мъже са сериозно натъжени - Конгресът забранява многоженството. През 1895-а братя Люмиер осъществяват първата прожекция на филм. На 22 март 1933-а близо до Мюнхен се проточва зловещият дим на първия нацистки концлагер - Дахау. През 1995-а космонавтът Валери Поляков се завръща на земята, след като поставя рекорд за най-продължителен престой в Космоса - 436 дни. Днес е световен ден на водата и на Балтийско море, празник е на Велико Търново, Угърчин и селата Камено поле и Сталево. Именяци са Пролет, Пролетка, Росен. Празнува и Бялото братство. В Индия пък е Нова година.

За всеки от нас: герой или несретник, женен или самотник, богат или сиромах, гражданин или селянин, политик или електорат, епикуреец или аскет 22 март е специален ден. По много причини. Днес природата се събужда за нов живот, а скоро ще спрем да плащаме и за парно. Настъпва пролетното равноденствие, благославят се семената на бъдещото плодородие. Денят и нощта са еднакво продължителни. Светлината побеждава мрака. Дърветата се изпълват с жизнени сокове, засаждат се семената, дори позадрямалото през зимата сексуално желание се пробужда стръвно. За предпочитане е днес да се облечем в светлозелено и лимоненожълто, а за здраве да изпием чаша студена вода с листо градински чай за мезе.

За родените на 22 март се казва, че са погранични. Дошли са на белия свят между две зодии - Риби и Овен, притежават характерни черти и от двата знака и носят два кръста. Това им дава право да изберат онзи хороскоп, който ги устройва и така да неутрализират действието на единия от кръстовете. Такава е волята на звездите: щом човек има два кръста, значи това е нужно някому.

Пограничните се чувстват раздвоени и живеят в по-голямо напрежение от останалите. Те имат сложна съдба, труден път и оплетени връзки.

Родените на 22 май носят характерната за зодията Овен мощна енергия, от която често се чувстват неспокойни, и действат импулсивно. Те са силни личности, обичат да доминират и ръководят ситуацията, трудно могат да бъдат вкарани в рамки, не се съобразяват със забрани и правила. Овните са ревниви и очакват от противоположната страна вярност. Тихият живот не е за тях. Предпочитат да бъдат забелязвани.

Според астролозите мъжете Овни са агресивни, енергични, неспокойни, с въображение и динамика. Ако излезете с един Овен, никога не се знае къде ще ви отведе, но винаги ще бъде вълнуващо. Те силно привличат жените, които ги намират за привлекателни, обаятелни, спонтанни и магнетични.

Линда Гудман казва: "Влюбен сте в момиче, родено под знака на Овена? Не съм сигурна дали трябва да ви поздравя, или да ви съчувствам". Според астролозите жените Овни изглеждат спокойни, сякаш не обичат мъжете. Това обаче не значи, че не се интересуват от тях. Всичко е представление. Те са актриси консуматорки.

На 22 март са родени актьорите Виолета Бахчеванова и Асен Блатечки, режисьорът Джеки Стоев, писателят Калин Терзийски, бившият премиер Жан Виденов.

Асен Блатечки - лошият от идолите

Типичен Овен, Асен Блатечки излъчва енергия колкото атомна електроцентрала. Денят му е пълнен с кино, театър, фитнес, а сега търси талантите на България. Много работа, но никой не го е чул дори и да споменава за умора. Имало е периоди, в които по цяла нощ е бил бодигард в дискотека, а на сутринта в страхотна форма бързал за репетиция.

Роден шампион. Още като юноша побеждава мъжете каратисти. Няколко години е бил национален първенец, но едва ли някой може да го обвини в агресивност - качество, което приписват на мъжете Овни. С изключение на холивудската легенда Жан-Клод ван Дам, когото нашенецът пребивал, макар и на кино, поне три пъти. За малко да ступа и Антонио Бандерас, но до бой не се е стигнало.

На улицата, в живота и като режисьор Блатечки е кротък и умен - или поне не се е чуло обратното. Като всички Овни и той не иска да се съобразява с правила и началници. Никога или по-точно само няколко месеца е бил "на щат". Бързо обаче се отказал от благинката да получава сигурна заплата на точно определената дата, което е изключителна дързост за тогава доста младия актьор. Рискът се оказал печеливш. Свободен артист в негово лице звучи гордо. Пътува, играе, успокоява фенките, струпани на служебния вход на театъра и пак потегля.

Попада пред камерите случайно. Кинаджиите го харесват, докато търсят тийнейджъри са поредния си филм. Изборът им възмутил учителките. Има много по-дисциплинирани. Блатечки на екрана ще е срам за училището, казали те.

Завършва Испанската гимназия, но признава, че не знае и дума от езика на Сервантес. Мисли да следва Висшия институт по физкултура, но мисълта, че ще стане даскал в някое квартално школо, бързо го отказва. Рисува добре и Художествената академия може би щеше да има един красавец в повече, ако неочакваната идея да учи за актьор не променя живота му. Като войник, във влака за София вижда вестник със стихотворение от друг боец, който се е самоубил. Научава го за изпита във ВИТИЗ. Късат го и това поражение е най-големият му късмет. Защото на следващата година в класа си го приема Стафан Данаилов. Днес във "Фалимията" вече равностойно си партнират на екрана.

По популярност сред жените Блатечки вече е надминал Бойко Борисов. По петите му може би е само Калин Врачански. Защото, както се говори, родените на 22 март - като Асен, са привлекателни, обаятелни, спонтанни и магнетични. И няма нежно създание, което да премине без сърцебиене покрай такова чудо.

Калин Терзийски - откровеният циник

Калин Терзийски, един от най-известните днешни писатели, също е роден на 22 март. Годината е 1970-а, а мястото - софийският квартал "Подуене". Подобно на Блатечки и той се отказва от щата и е от малкото родни автори, които си изкарват хляба само с писане.

Овенът иска да бъде забелязан, казват познавачите на зодиалните привички. Може би това в силна степен се отнася и за Терзийски. Медиите го харесват и той тях. Това го прави още по-известен. За някой това е повод за критика. Атаката среща достоен отговор: "Неизвестен писател е този, който не четат, а има ли писател, чиято цел е да пише и да не го четат..."

Никога не се знае къде ще ви отведе Овенът, но винаги ще е вълнуващо. Калин Терзийски може да ви заведе пред Народното събрание и в знак на протест да запали огън. Съдят го за дребно хулиганство. Преди това преминава през тежък период на алкохолизъм. Не се притеснява да говори за блатото, в което е потънал. Алкохолът е просто начин да преглъщаме някои гадни и лигави противни хапки от живота - течност, която "прекарва" много разочарования. Описва преживяванията си в книга и тя става доказателство за големия му талант. Дипломираният лекар, специализирал психиатрия, печели с романа си "Алкохол" европейска награда за литература. Следват "Лудост", "Войник".

Психиатърът е далеч от онези потомствени драскачи, които наследяват славата и имената на прочутите си бащи. "Аз връзки нямам, защото не съм от род. През живота си не съм успял да създам познанства, които ми помагат. Единственият ключ към мен е това, че днес съм станал в четири часа сутринта и седнал да пиша. Сблъсквал съм се с връзкарство, недоверие, негативизъм. Все едно котката ме критикува", отвръща той.

Овните са агресивни, твърдят астролозите. Това едва ли се отнася за Калин Терзийски. Често обаче го обвиняват в цинизъм. Това е искреност, контрира. Съвсем характерно за зодията. Колкото до въображението, то е в книгите му, чийто тираж расте, въпреки кризата в жанра.

Джеки Стоев - летящият с Росинант

Астролозите казват: Овните да си търсят приятели с широки интереси. Режисьорът Джеки Стоев е типичен пример на човек, който се вслушва в съветите на звездите. Избрал си е за аверчета Христо Илиев-Чарли и инженер Джони Пенков. Заедно са създали десетки смешни и забавни филми с продължителност от 5 до деветдесет минути.

Преди това обаче на 22 март 1941 година бъдещият режисьор се ражда в центъра на София. Фамилията му е доста странна: има чичо зъболекар, а по-късно интербригадист в Испания, майка - участничка в Септемврийското въстание, баща и дядо лагерници. Започва да учи биология в Софийския университет, а я завършва в Дрезден. За Джеки Стоев казват, че е най-големият купонджия и чешит в българското кино. Не се наемаме да твърдим дали това се дължи на зодията му, или е просто случайност.

"Можеш да ме питаш за смешното, защото аз никога не съм бил сериозен. Надявам се и да не стана - а то няма и за кога. Аз съм известен не защото съм правил много филми, а защото дрънкам много глупости по телевизията. Няма нищо по-интересно от глупостите на умните хора", казва той.

Филмът му за отец Иван му донесе "Златен ритон" през 2010 година. Овенът Джони твърде, че щастието не е въпрос на имане, а на характер. "Гледам да не се ядосам, а да ми хубаво", заключава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай