Ритали Петко до смърт за 900 лв.

Бизнесменът от години уреждал палачите си на работа

Ритали Петко до смърт за 900 лв. | StandartNews.com

Строителят Петко Петков е убит от бой за 900 лева общо. Толкова имали да получават двамата му служители. На 51-годишния Кольо Петко дължал малко под 500 лева за последния месец работа на АМ "Тракия". 34-годишният Антон пък имал да получава малко над 400 лева. "Смъртта е настъпила вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Петко Петков е бил удрян с твърд предмет, най-вероятно са му нанасяни удари с ритници и юмруци", каза пред "Стандарт" д-р Тома Чаушев, шеф на отделението по патоанатомия в областната болница на Сливен. От реанимацията на лечебното заведение казаха, че са направили всичко възможно да съживят 49-годишния мъж, който приели в кома. Но не успели.

"Искаме смърт за смърт! Така трябва да бъде. Кой от нас в този момент тук, на гробищата, може да приеме нещо друго?", скочиха роднини на Петко Петков, пристигнали на сливенските гробища от градчето Шивачево. Когато в първия момент чули името му по телевизията, не могли да повярват. "Та той правеше на мравката път, изключително добър човек! На кого може да му дойде наум да го убива!?", вайкаха се роднините. Вчера следобед на гробищата дойдоха няколко десетки близки и приятели на убития строител. "Изроди, убийци, влачили са го по стълбите и са го обезобразили. Как ще живея в един вход с тях!", ридаеше покрай ковчега на съпруга си Живка Петкова. Съпругата на Петко Петков пристигна за погребението от Гърция, където работи през последните години. "От нищото сме започнали, цял живот работим като луди, а накрая да ми го убият тези изроди!", нареждаше жената. Плътно до своята майка беше дъщерята на Живка и Петко - Ваня, която работи в Бургас. "Пишете, че единият от убийците беше уреден от баща ми да работи с него в Русия. И сега го взе на работа. Татко бе домоуправител 20 г. и всички го уважаваха, каза дъщерята. Според нейния бъдещ съпруг убийството е извършено за по-малко от 1000 лева.

Оказа се, че на погребението присъстват много строители, колеги на Петко. "Всички имаме да получаваме пари. Гръцката фирма, която прави лот 3, се оказа некоректна", споделиха дюлгерите. Според близки на семейството Петко имал да получава около 30 000 лева от гръцката фирма. "Ако ги имаше, нямаше да се стигне до тук. Проблемът е, че той не е единствен. Много дребни фирми от Сливен, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и други селища чакат пари от гърците", твърдят строителите. Обстановката по време на погребението бе изнервена, близките категорично отказваха снимки. Споделиха, че двамата убийци са разбили и част от жилището на Петко. "Тези хора са изроди, те са трошили наред", казаха роднини на убития.

"Стандарт" научи, че през последните месеци Петко Петков нееднократно е бил заплашван от двамата си съседи Кольо и Антон, които живеят в същия вход на блок номер 31 в сливенския кв. "Сини камъни". Оказа се, че пощенските кутии във входа са чисто нови. Разбита е само тази на Петко Петков. "Това беше първият знак, но тогава още не знаехме от кого идва", споделиха съседи. Наскоро Кольо и Антон потрошили и колата на шефа си  малък фиат, паркиран пред блока. Ако се съди по ръждясалите й джанти, със сигурност не е карана през последните месеци.

Край кварталното магазинче рано сутринта в четвъртък хората обсъждаха убийството на своя съсед. По-големият от двамата нападатели - Кольо, живее на втория етаж във входа на Петко. Прякорът му е Шайката, защото фамилията му е Шайков, обясниха комшиите. Кольо бил много агресивен и винаги създавал проблеми. Според жители на квартала, съпругата му работи във фирма, която обслужва КАТ-Сливен. Антон пък е ерген. Получил е присъда заради незаконен престой зад граница. Двамата са употребили много алкохол, преди да посегнат на своя работодател.

Най-вероятно са пили водка. Винаги си купуваха от най-евтината, твърдят мъжете от входа. Никой от тях няма представа как ще съжителстват занапред близките на убития и тези на палачите му. "Няма да се учудим, ако минат по бързата процедура, след като са направили самопризнания, може и да не лежат в затвора или да им дадат по 2-3 г. Всичко вече очакваме в тази държава", твърдят строителите. Според тях Петко е подавал сигнали в полицията за това, че е бил заплашван. Проверка на "Стандарт" показа обаче, че това не отговаря на истината.

Убийците на Петко Петков остават в ареста. Окръжният съд в Сливен постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Кольо и Антон, които живеят в един и същи вход с жертвата си. "Срещу тях е повдигнато обвинение по член 199 от НК за грабеж и убийство", заяви прокурор Виолета Калайджиева, говорител на окръжната прокуратура в Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай