Римляни и варвари мерят сили на античен фестивал

Римляни и варвари мерят сили на античен фестивал | StandartNews.com

За три дни Свищов се връща във времето с "Орел на Дунава"

За три дни жителите и гостите на Свищов ще се върнат назад във времето с поредното издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието и участниците в него успешно изпълняват мисията да опазят Нове от забравата, да популяризират аантичната история и култура, да запазят спомена за гордите траки, безстрашните римляни и загадъчните готи, живели по нашите земи. Първият исторически фестивал в България, покриващ международните стандарти за подобно събитие, датира от 2008 г., когато група ентусиасти от Съвета по туризъм - Свищов с подкрепата на Община Свищов организират античния фестивал с участници от България, Италия, Полша, Румъния, Естония, Русия, Чехия и Унгария. Фестивалът придобива известност далеч извън пределите на общината и е притегателно събитие за любителите на историята, културата, древните занаяти, приключенията, античните кулинарни рецепти, оръжията на древността, изчезналите езици и племена, любопитните факти за съдбата на каменните зидове и крепостни порти.
И тази година около

200 участници ще изградят походни лагери

на територията на Нове, където ще възстановят забравени обичаи, свирепи битки, екзотични танци и изненадващи кулинарни преживявания. Сред групите, потвърдили участие, са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Групо Сторико Романо, най-голямата румънска група за възстановки Тера Дачика Етерна, танцьорките от Нимфе Дачии. Виртуозните ездачи от Багатур и тази година ще застанат до свищовските реенактори от Първи Италийски легион, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и тв водещ Ути Бъчваров в опит да регистрира най-голямата възстановка на антична кулинарна рецепта, която ще завърши с масова дегустация от публиката. Сред интересните акценти на първия ден на фестивала, 10 юни, е станалото вече традиционно състезание "Антични, бързи, смели, сръчни". Предизвикателството на античните спортни игри е с участието на ученици от Свищов и съседни общини, провеждат се в дисциплини от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Заявките тази година показват повишен интерес, двойно повече отбори и участници ще премерят сили в сравнение с миналогодишната проява. Желаещите да се впуснат в надпреварата в индивидуалните дисциплини може да се запишат на място, традиционно ще бъдат раздадени медали, грамоти и предметни награди за призьорите. Купата на кмета ще е за училището отборен първенец, а купата на председателя - за най-атрактивната агитка. В петък вечер е предвидено откриването на фестивала и запалването на фестивалния огън. Ще бъдат представени участващите групи и ще се осветят знамената им. Предвидени са вокални изпълнения на Първи български хор "Янко Мустаков", танцови спектакли на чуждестранните гости. Откриването ще завърши с уникално огнено шоу. Съботният ден е изпълнен с изненади и атракции, наред с традиционните елементи в програмата. Римският походен лагер и варварските станове ще са отворени за посетители през целия ден от 10 до 20 ч. Сутрешното шоу на сцената на Нове ще предложи демонстрации на групите участници - свирепи гладиаторски боеве, антични танци, виртуозна езда и стрелба с лък. Фестивалът продължава със състезания с участието на публиката в атрактивни силови дисциплини -

хвърляне на гигантски камък

състезание на 200 м бягане с пълно бойно снаряжение и лицеви опори с доспехи. В най-горещите часове на деня е предвидено запознаване с бита и обичаите на древните - разглеждане на римския походен лагер и варварските шатри. Публиката ще има възможност да разгледа лагера и античния Нове, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни. Вечерното шоу традиционно събира най-много зрители заради зрелищната голяма битка на римляни и варвари. Тук също е предвидена новост - за първи път битката ще бъде във формат трилогия, с продължение в следващите издания. Тема на битката са сблъсъците на Римската империя с даките, продължили десетилетия и оставили дълбок отпечатък върху историята на Европа. Фестивалният огън ще бъде загасен пред общината в неделя, 12 юни. Церемонията ще се предшества от Големия парад на участниците. За първи път реенакторите в бойно снаряжение ще преминат в тържествен парад в три лъча по главните улици на града и ще се строят на централния площад пред Община Свищов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай