Рилският манастир не чака печалби от ВЕЦ-а

Рилският манастир не чака печалби от ВЕЦ-а | StandartNews.com

Няма да правим бизнес, а ще се топлим, казва игуменът Евлогий

"Искаме да построим ВЕЦ не толкова за наше улеснение, а за уют на посетителите, които идват в Рилския манастир" - това твърди Адрианополският епископ Евлогий, който е игумен на светата обител. Той е обнадежден след срещата си във вторник с вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева, че най-сетне ще се даде тласък на реализирането на проекта. Договор за строежа на водната електроцентрала бе подписан още през 2009 г., стойността му е 2,9 млн. евро. Средствата са от Международния фонд "Козлодуй". Проектът цели сигурност и надеждност на електроснабдяването, както и рехабилитирането на сградите на манастира.

"Веднага се заговори как манастирът ще продава ток на свободния пазар. Въобще не сме наясно с какви мощности ще разполагаме. Но нямаме намерение да търгуваме. Просто искаме да решим проблема с тока. Не само за самия манастир, имаме много помощни постройки, метоси. Предвижда се между ВЕЦ-а и манастира да се изгради подземно електрозахранване, за да не сме зависими от климата. Защото зимата имаме сериозни проблеми с електричеството, то често спира. Това не е приятно на никого, тук непрекъснато идват миряни", обясни игумен Евлогий пред "Стандарт".

Адрианополският епископ призна, че за последните 5 г. проектът

се движел със скоростта на костенурка

Причините - бюрокрацията и честата смяна на правителствата, проблемите с изготвянето на подробните устройствени планове. Това пречи да се придвижат нещата докрай и да се започне реалното строителство на водната електроцентрала. Идват новите управляващи и се налага да се тръгва почти отначало. Дори проектът за ВЕЦ-а не е завършен. Дано до началото на октомври всичко най-сетне да тръгне, за да осъществят намерението си, надяват се от манастира. Дотогава трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на светата обител. За да започне на по-късен етап строителството.

Рилската света обител е в списъка ЮНЕСКО за световното културно наследство. Всяка година тук идват стотици хиляди посетители от цял свят. През 2008 г. данните сочеха, че са били за цялата година над 900 000 души. Монасите нямат нищо против Рилският манастир да стане обект с национално значение, макар това да им вменява нови отговорности и компетентности. Те няма да имат никакви задължения относно бъдещия ВЕЦ. В централата ще работят специалисти, но не е ясно колко точно ще е персоналът Чака се завършването на проекта, за да има повече конкретика.

Не стоим със скръстени ръце

Работим постоянно. В момента се реставрира централният манастирски храм. Почти всички килии са обновени. Направихме и паркинг за удобство на посетителите. Всички сгради и помещения имат нужда от поддръжка, за да е приятно на гостите. Затова искаме да се електрифицира Рилската света обител по модерен начин, за да е по-функционална за хората. Заради посетителите, музеят ни е отворен всеки ден, до 1 октомври работното му време е чак до 19,30 ч", уточнява Евлогий. И признава, че се надява най-сетне заедно с държавата да намерят общ език и в близко време мечтаният ВЕЦ да стане реалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай