Рилският манастир набира дарения за реставрация на книги

Каузата е част от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“

Рилският манастир набира дарения за реставрация на книги | StandartNews.com

За да опази богатото си културно наследство, Рилският манастир планира да обособи работилница за възстановяване на застрашена от изчезване книжнина и подготовка за дългосрочното ѝ съхранение. Проектът може да стане реалност с набрани средства от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която се провежда за 13-та поредна година. От 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 проекта с над 3,5 млн. лв.

Библиотеката на Рилския манастир пази при специални условия над 200 ръкописа от края на X до XIX в., над 7000 старопечатни книги от началото на XV до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика. С набраната от кампанията сума Рилският манастир ще закупи необходимото специално оборудване за реставрация, извършване на книговезна дейност и съхранение на това богато книжовно наследство за поколенията.

Подробности за каузата на манастира може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, са Национален археологически музей, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Дарение за избрания проект може да се направи чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай