Рила в пламъци, стихията пълзи към резерват

Рила в пламъци, стихията пълзи към резерват | StandartNews.com

София. Третият пожар в Рила вече навлиза в резерват откъм непроходима местност, невъзможна за достъп на техника, обяви пред БНР директорът на Национален парк Рила Красимир Андонов.

Два военни хеликоптера гасят пожара в местността Бели бор в Рила, който вече се е разпрострял на площ от 70 декара сухи треви и храсти. В гасенето участват 50 войници, 30 пожарникари, 40 служители на агенцията по горите и доброволци. Действията им са насочени към ограничаване пътя на огъня към гората. Сутринта 30 пожарникари заминаха за местността Празна торба, където огънят гори от неделя.

Другите два пожара в Рила не се разрастват. Прогнозите са, че до края на деня огнената стихия ще бъде овладяна.

Овладян е големият пожар край дупнишкото село Тополница, който изпепели близо 5 000 дка. горски насаждения, предаде кореспондентът на БНР Страшимир Марчев. Главен инспектор Атанас Атанасов, началник на пожарната служба в Дупница заяви, че пожарът е овладян и в момента се доугасява от пожарникари, горски работници и доброволци от селото. Проблемно засега остава огнището край гара Дяково, в южна посока към Дупница. Там е съсредоточена цялата техника и жива сила. Кметският наместник Валя Зашева, която цяла нощ организира съселяните си заяви, че вече няма опасност за хората от селото и за къщите им. Пожарът е овладян напълно. Остана още едно огнище, което все още е активирано и пожарникарите правят всичко по силите си за да спрат пожара.

В общините Баните, Смолян и Рудозем огнеборци са гасили четири пожара, предизвикани от мълнии. Огънят е потушен, горели са предимно сухи треви и храсти.

Андонов направи и конкретни предложения за законодателни промени, които ще предвидят по-строги наказания за нарушителите. Трябва да се направят и промени в съдебната система. Често нарушителите са оправдавани, а по този начин ние, работещите в парковете, губим позиция, а нарушителите добиват самочувствие, добави той.

Очевидци на пожара край село Тополница обясниха, че най-вероятно причина за пожара са искри от спирачките на преминаващ влак или хвърлени цигари от прозорците на влака.

Спокойно премина нощта в община Долна баня, където пожарът засегна близо 1500 дка земеделски имоти и гори. Според директора на общинското горско стопанство Борислав Попов, останалите две огнища не са се разраснали. Горският инспектор Костадин Тодоров от Регионалната дирекция по горите в София е на мнение, че най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност.

Трябва да се спре износът на дървесина за Гърция, каза за БНР кметът на Долна баня Владимир Джамбазов. Според него тъкмо това е причината за палежите и колкото по-скоро се направи това, толкова по-бързо ще бъдат прекратени те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай