Рибният буквар скрит в чекмедже

Рибният буквар скрит в чекмедже | StandartNews.com

Полицаи намериха вместо един два оригинала

Обявеният за изчезнал екземпляр от първия тираж на Рибния буквар изскочи от... чекмедже. Това стана броени часове в петък, след като в Националния литературен музей започна спешна проверка по нареждане на министъра на културата Мартин Иванов.

Ценната книга се появи изненадващо в шкафа на хранилището на музея. Преди да го намерят, от МВР обаче се натъкнали на втори "Рибен буквар", за който не се е предполагало, че се пази в музея.

"Това, което се разигра пред очите на цяла България, е срамно. Как е възможно да изчезват ценни книги, а ние в министерството да не знаем", възмути се културният министър Мартин Иванов пред "Стандарт". Според него трябва да се вземат мерки, за да се знае кой носи отговорност за съхранението на ценните книги.

Сагата е със сладко-кисел привкус. Научаваме от медиите, никой не счита за нужно да ни уведоми. Така министърът на културата Мартин Иванов коментира историята с липсващата книга. Той се опитал да се свърже с и.д. директора на музея Катя Зографова, но телефонът й бил изключен, защото е в отпуск.

"Обадиха ми се към 19 часа в петък, за да ми кажат, че са намерили "Рибен буквар", който обаче е с друг инвентаризационен номер. По-късно в чекмедже е бил открит и търсеният", разказа министърът. "И двете издания са изключително ценни. Това не е ръкопис, а отпечатана през XIX в. книга и няма запазени много екземпляри от нея", обясни той. По негова информация до хранилището имали достъп 6 човека. Зографова предложила за уволнение служителка в музея заради липсващата книга.
Министър Иванов очаква в понеделник да получи обяснение за всичко. Незабавно да бъде освободена и.д. директор на Националния литературен музей, настояха вчера журналисти и поети в писмо, изпратено до министъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай