Рибари: Русалките са повече от рибата

Рибари: Русалките са повече от рибата | StandartNews.com

Рибни курбани от Тюленово до Балчик за деня на Чудотвореца

Стотици се дивят на морски Мастър-шеф във Варна

Един от най-тачените светци е св. Николай Чудотворец. Покровителят на рибарите е считан за закрилник още от търговци и банкери. Морските вълци по цялото Добруджанско крайбрежие се събират и приготвят рибни курбани в чест на светеца. И докато оправят мрежите и потягат лодките, те често разказват истории с усмивка за това каква голяма риба с ей такова голямо око са хванали.

Магията на морето е вечна

и в дълбините му, според легендите, живеят чудни същества. Има ли ги и днес и може ли да се види русалка, например, питам рибари. Според мъжете, които вадят прехраната си с мятане на мрежите на север от нос Калиакра, русалките са фини същества и казват, че не са ги срещали в самотните дни и нощи сред вълните. Христо смята, че причината за липсата им е в това, че на север от носа е доста диво, а тези същества са фини и обичат лукса. В мрежите му не е попадала досега и златната рибка и затова рибарят не знае какво да й поиска, но е категоричен, че ако я хване - със сигурност в момента, като я види в мрежата, ще знае какви желания ще помоли да му изпълни.

За разлика от Христо колегите му от Балчик и района пък казват, че от ден на ден русалките стават все повече, а рибата - все по-малко. Чудните същества често

отвличали вниманието на рибарите

с разходките си и затова те вадели мрежите празни, казва Симо и се смее.
Празникът на св. Николай по традиция и тази година ще бъде честван с богати курбани в трите морски общини в Добричко, като рибена чорба ще се приготвя от Дуранкулак до Балчик. На никулденска трапеза специално канят в шабленското село Тюленово. Рибарите от цялата Шабленска община са дарили досега близо 40 кг риба, разказа кметският наместник Невена Донева. На празника, който ще започне с водосвет, отслужен от отец Павел от Шабла, домакините в Тюленово и морските вълци ще гощават с чорба и пържена риба. Който има път към Тюленово на Никулден е добре дошъл, казва Донева. Наред с познатите на всички морските риби като попчета, чернокоп, сафрид, илария,

в Тюленово ще гощават с еврейка, галя и геленджик

Това са разновидности на попчето, които се хващат досущ като него, казват морските вълци, но пък всяка от тях си има своя вкус. Никой вече не помни откъде точно идват местните имена на рибите, които се предават от поколение на поколение. Сред даровете, с които ще гощават в Тюленово, е и гебан. Шабленци така казват на костура, който заедно с шарана е дарен за празника от рибари в Дуранкулак.

Светецът е тачен и от стотината жители на морското селце Свети Никола. Рибен курбан рибарите ще дадат за празника на селото, който ще е в залата на кметството, казва кметският наместник Иван Стоянов. След празничната служба в църквата и тук ще има рибена чорба и пържена и печена риба.

И докато местни по места стягаха рибни курбани за празника в навечерието на Никулден, морската столица Варна събра девет отбора от майстори - кулинари, които мериха сили в своеобразен морски Мастър-шеф, посветен на празника. Екзотиката и традициите си дадоха среща в Петата национална кулинарна изложба с акцент върху рибните блюда и морските дарове в един от моловете на града. Жури и посетители на търговския център имаха възможност да опитат от ястията и блюдата на отборите, които по нищо не отстъпваха на най-изисканите гурме ресторанти. Сред "оръжията" на състезателите в надпреварата имаше

лаврак и сьомга, октопод и калмари

рапани, кралски скариди и, естествено, пълнен никулденски шаран. Всички отбори бяха развихрили въображението си не само в подбора и съчетанието на рибните и морските деликатеси, но и в дизайна на порциите, и в подредбата на щандовете си, и в презентацията на специалитетите пред журито и публиката. В категорията "Предястия" най-добре се представи ресторант от Търговище. В категорията "Основно ястие" отличието е за варненски ресторант. Община Варна даде своя приз на местната професионална гимназия по туризъм, а наградата на Туристическата камара във Варна бе за ресторант в местността Траката. Журналистите пък дадоха своето отличие на отбора на Колежа по туризъм във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай